Belföld

2011.02.09. 15:38

Jávor Benedek: egységes rendezési tervre van szükség a Marcal mentén

Egységes és átfogó rendezési tervre van szükség a Marcal folyó mentén; Kolontártól egészen a Marcal és a Rába találkozásáig - mondta Jávor Benedek (LMP), a parlament fenntartható fejlődés bizottságának elnöke szerdán sajtótájékoztatón, a vörösiszapömlés által sújtott Kolontáron.

MTI

A politikus, miután Devecserben, Kolontáron és a Marcal felső szakaszán tájékozódott a jelenlegi helyzetről, fontosnak nevezte, hogy a helyreállítás ne pusztán az iszap eltávolítása jelentse, hanem induljon el egy tájrehabilitációs program, s azt terjesszék ki a környező vízfolyásokra is. Megjegyezte, hogy ehhez átfogó fejlesztési elképzelésre lenne szükség, ám az egyelőre nincs.
Jávor Benedek azt mondta: számos hatóság illetékessége "érintkezik itt", de a közöttük lévő kommunikáció nem hibátlan, nem történnek meg bizonyos vizsgálatok, ezért mindenképpen egy egységes és átfogó rendezési terv kialakítását javasolják, amely Kolontártól egészen a Marcal és a Rába találkozásáig terjedő területre vonatkozna.
Az LMP országgyűlési képviselője hozzátette, hogy szükség lenne a kormányzati és önkormányzati szervek, a vízügy, a természetvédelem és más hatósági szervek együttműködésére. A bizottsági elnök szerint az átfogó rendezési terv a helyi közösségek számára is "kitörési pontot" jelenthetne az ökoturizmus, a vendéglátás fellendítésével.    
Jávor Benedek azt mondta: teljesen logikátlan, hogy a Marcal iszapmentesítését a folyó alsó szakaszán kezdték el, hiszen a felső szakaszon elvégzendő munkák után az iszap újból leülepszik az alsó részen, tehát ott kezdhetik majd újra a munkálatokat. 
 A parlamenti bizottság elnöke utalt arra, hogy az ajkai timföldgyár X/a kazettájából közvetlenül lúg juthat a Torna-patakba, s ez szerinte "aggasztó információ". Jávor Benedek a Greenpeace mérési eredményeire hivatkozott, melyek szerint igen magas az arzénkoncentráció a folyadékban, s ez nem magyarázható azzal, hogy mindez csak a korábbi kazetták csurgalékvizeinek az elvezetése. Közölte: a Greenpeace méréseiben nincs okuk kételkedni, azokat egy akkreditált osztrák cég laboratóriuma végezte, azok hitelesek és nem lehet szó nélkül elsiklani felettük.
Kitért arra, hogy nem csak a Greenpeace vizsgálataira lehet hivatkozni, hanem a helyi lakosok is arról számoltak be többször - már karácsony előtt is -, hogy folyamatos a X/a kazettából a lúg elvezetése. Jávor Benedek szerint "nincsenek minden tekintetben megnyugtató válaszok a kormányzat részéről". 
 Mint mondta, döntő kérdés, hogy tulajdonképpen mi történik a X/a kazettánál. A vörösiszapot ide szállítják vissza, ám a kazetta február végére megtelik, s nem világos, mi történik ezután az iszappal, illetve hová kerül az újonnan képződő iszapmennyiség - vetette fel az LMP-s képviselő.
Utalt arra is, hogy a timföldgyárnál a száraz technológiára majd csak április közepétől állnak át, ezért kérdés, hogy február és április közepe között hová kerül majd az iszap. Hangsúlyozta: most a X/a kazettából idő- és helynyerés céljából "anyagot vezetnek ki", hogy a befogadóképességet növeljék, de ez így "súlyos kérdés".
Jávor Benedek szerint mielőbb ki kell deríteni, hogy közvetlenül a X/a tározóból lúg vagy egyéb anyag - akár semlegesített is - bejut-e a Torna-patakba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!