Belföld

2011.02.11. 13:01

Bolgár bizottsági elnök: országa március végére teljesíti a schengeni csatlakozás technikai feltételeit

Bulgária március végére teljesíti a schengeni övezethez, a belső határok nélküli uniós térséghez csatlakozás technikai feltételeit, a felkészülésben Magyarország rendkívül sokat segített - mondta pénteken az MTI-nek Monika Panajotova, a bolgár törvényhozás európai ügyekkel foglalkozó bizottságának elnöke egy budapesti konferencia szünetében.

MTI

Az uniós tagállamok nemzeti parlamentjei európai ügyekkel foglalkozó bizottságainak tanácskozásán, a COSAC-on részt vevő politikus elmondta: a felkészülés során, még a soros magyar uniós elnökség előtt nagyon szoros együttműködés alakult ki Szófia és Budapest között. Sok technikai megoldás bevezetésében segédkezett a magyar fél, így például a vízumrendszer kialakításában szinte napi kapcsolat volt a bolgár és a magyar szakemberek között.     Panajotova hangsúlyozta: a szófiai vezetés menetrendje szerint március végére befejeződik a csatlakozás technikai-műszaki előkészítése, Bulgária felkészül az uniós külső határ és az uniós állampolgárok védelmére.     A csatlakozási tervekkel szemben elsősorban francia és német oldalról megmutatkozó fenntartásokra utalva a politikus az MTI-nek elmondta: a schengeni tagság "nem privilégium, hanem felelősség", amelynek vállalására Bulgária oly módon készül, hogy az minden érintett számára átlátható legyen. Szívesen látnak mindenkit, akinek kételyei vannak, hogy a helyszínen győződjön meg az elvégzett munka eredményeiről - fűzte hozzá. Hasonlóképpen nyilatkozott a COSAC konferencián Marian-Iulian Rasaliu, a román szenátus tagja, a román parlament két házának egyesített európai ügyi bizottságának alelnöke, aki felszólalásában hangsúlyozta: "Románia elvégezte a házi feladatát, a felkészültséget a schengeni értékelő ellenőrzések eredményei is bizonyítják." Hozzátette: Románia még az idén csatlakozni kíván a rendszerhez, és az a célja, hogy a végső döntést a magyar elnökség idején hozzák meg.     Monika Panajotova az MTI-nek arra a kérdésére válaszolva, hogy csatlakozhat-e Bulgária és Románia külön-külön a schengeni rendszerhez, elmondta: a két ország együtt kíván belépni a belső határok nélküli uniós övezetbe. A felkészülésben is együttműködnek, technikai-műszaki szempontból és a politikai színtéren egyaránt. Ezt mutatja például, hogy a jövő héten a szófiai és a bukaresti törvényhozás külügyi és európai ügyi bizottságai együttes ülést tartanak, és közös nyilatkozatban erősítik meg szándékaikat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!