Belföld

2011.02.24. 13:01

Átalakuló egészségügy: hamarosan bemutatják a Semmelweis-koncepciót

FMH - Hamarosan bemutatja a kormány az egészségügy megmentését célzó vitairat, a Semmelweis-terv bővített, szakmai hozzászólásokat is integráló változatát, a Semmelweis-koncepciót.

MTI

Erről Török Krisztina, az Egészségügyi Minőségfejlesztési és Kórháztechnikai Intézet (EMKI) főigazgatója beszélt  csütörtökön egy budapesti konferencián. Közlése szerint mintegy kétezer oldalnyi hozzászólás, vélemény beépítésével készült el a végleges változat. 
Az egészségügy átalakítása kapcsán elmondta: a jövő év januárjáig "mindent meg kell csinálni”. Mint hozzátette, nagyon szoros ütemterv szerint dolgoznak, de az egészségügy helyzete indokolja ezt a tempót.  
Emlékeztetett az egészségügyért felelős államtitkár szavaira, miszerint ellátóhely nem szűnik meg, de azok átalakulhatnak. Hangsúlyozta: májusra-júniusra minden kórháznak látnia kell a jövőjét, azt, hogy 2012-től milyen irányba megy a fejlesztése, és ehhez milyen forrásokhoz tud jutni.
Török Krisztina előadásában ismertette az egészségügyi nagytérségi ellátásszervezéshez kapcsolódó feladatok folyamatát. Az egyik első lépésnek nevezte Szócska Miklós hamarosan véget érő országjáró körútját. Az államtitkár megyénként végigjárja az országot, és vázolja a Semmelweis-terv célkitűzéseit a fekvőbeteg-ellátó intézmények vezetői, fenntartói, a kormányhivatalok szakszervei, valamint országgyűlési képviselők számára.    
A főigazgató tájékoztatása szerint ezt követően a kórházaknak ki kell tölteniük egy kérdőívet, hogy a szaktárca átfogó képet kapjon az intézmények helyzetéről és ez alapján elő tudják készíteni az egészségügyi vitairatban vázolt funkcionális integrációt. A kórházaknak e hét hétfőjétől kezdve három hetük van a kérdőív kitöltésére.
Várhatóan március közepétől pedig 2-3 fős munkacsoportok látogatnak majd el naponta átlagosan két, aktív ellátást végző intézménybe, hogy személyes tapasztalatokat gyűjtsenek. Ezzel párhuzamosan a szakmai kollégiumoknak az egyes szakterületeken belül meg kell határozniuk, mi szükséges a megfelelő ellátáshoz. 
Az EMKI célja, hogy a személyes interjúk, a kórházak által kitöltött kérdőívek elemzése, valamint különböző adatbázisok - például az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP), valamint az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) adatai - alapján májusban felvázolja a nagytérségi ellátásszervezés módszertanát.
Török Krisztina elmondta, hogy eddig a csütörtöki látogatás kivételével az országjáró körút minden állomására elkísérte az államtitkárt. Mint hozzátette, személyes véleménye szerint a kórházigazgatók nyilván nem fognak boldogan váltani, de alapvetően konstruktív hozzáállást tapasztalt az út során.     
Az intézményekben a leggyakrabban az egészségügyi ágazatot illetően a humán erőforrással kapcsolatos gondokat említették problémaként. Török Krisztina szerint viszont ebben az évben nagy béremelések nem várhatók, ez pedig órási bérfeszültséget okoz az egészségügyi dolgozók körében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!