Belföld

2011.01.12. 12:23

Nagymarosi partfalomlás: több ház is veszélyben van

FMH - További tíz-tizenöt nagymarosi ingatlan lakói vannak közvetlen veszélyben az egyik házra kedden rászakadt löszfal miatt, de az önkormányzatnak nincs pénze a partfal megerősítésére - közölte a város független polgármestere szerdán.

MTI

 

Petrovics László elmondta, hogy az elsődleges vizsgálatok szerint a keddi löszfalomlást az elmúlt időszakban lehullott, nagy mennyiségű csapadék okozta, s a veszély még nem múlt el. A Dunára merőleges, egy völgyben található utca jobb oldalán húzódó, helyenként 15 méter magas partfal bármikor újra megindulhat, s akár 10-15 ingatlant is elsodorhat, mert a löszfal tövébe és gerincére is építettek korábban házakat - tette hozzá a polgármester. 
Kiemelte: az érintett lakókat figyelmeztették a veszélyre, egyúttal megkérték őket arra, hogy házuk első részébe hurcolkodjanak át, illetve lehetőség szerint támasszák meg épületük hátsó falát. 
A nagymarosi polgármester közlése szerint az "életéért, intézményeiért küzdő" városnak egy fillérje sincs a partfal megerősítésére (sőt az esetleg bajba kerülők elhelyezése is gondot jelentene), ezért problémájukkal a térség KDNP-s országgyűlési képviselőjéhez, Harrach Péterhez fordultak. 
Petrovics László kitért arra, mivel 2005-től partfaltámogatásra már nem írnak ki pályázatot, s magánterületről lévén szó elvileg a vis maior alapból sem számíthatnak pénzre, egyelőre szinte kilátástalan a helyzetük.
Hozzátette: mivel a tavaly nyári árvízi védekezés költségeihez is csupán 15,8 millió forint támogatást kaptak a vis maior alapból az ígért 26 millió helyett, vagyis a különbözetet a város kasszájából kellett finanszírozni, anyagilag teljesen ellehetetlenült a mintegy 5 ezer lakosú város. 
A keddi löszfalomlás következtében lakhatatlanná vált ház tulajdonosa a kárfelmérés után a biztosítótól számíthat kártérítésre. A polgármesteri hivatal a helyi idősotthonban kínált neki ideiglenes szállást, de a nő ismerősöknél aludt. Később vagy visszaköltözik Tószegre az édesanyjához, vagy építkezésbe kezd, még nem döntött - közölte Petrovics László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!