Belföld

2011.01.06. 16:19

Manipuláltak az UD Zrt.-vel kapcsolatos hanganyagok?

FMH - Az UD Zrt. jogi képviselője azt valószínűsíti, hogy manipuláltak a céggel kapcsolatos, interneten terjedő titkosszolgálati hanganyagok; Futó Barnabás az MTI-nek csütörtökön azt mondta, hogy a teljes bizonyossághoz szakértői vizsgálat szükséges.

MTI

Az ügyvéd közlése szerint a Nemzetbiztonsági Hivatal egykori főigazgatója, Laborc Sándor csatolta feljelentéséhez 2008 őszén ezeket és más hangfelvételeket is, amelyeket azután nyomozás keretében megvizsgált a Nemzeti Nyomozó Iroda és a Központi Nyomozó Főügyészség is, ám 2009 nyarán bűncselekmény hiányában megszüntették a büntetőeljárást.
"Ügyfeleim már meghallgatták az internetre felkerült hangfelvételeket, és valószínűsítik, hogy azok manipuláltak, vágottak, ennek teljes bizonyossággal történő megállapításához szakértői vizsgálat szükséges" - mondta Futó Barnabás.
Álláspontja szerint, miután a hangfelvételek nyilvánosságra hozásához az érintettek nem járultak hozzá, felmerül a magántitok jogosulatlan megismerésének, illetve a különleges személyes adatokkal való visszaélés gyanúja.
"Azt várjuk, hogy a nyomozó hatóságok hivatalból megindítják a szükséges eljárásokat, ám ha erre nem kerül sor, akkor feljelentést teszünk" - mondta az UD Zrt. jogi képviselője.
Segítheti a történtek tisztázását, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatal - a Nemzetbiztonsági Hivatal utódja - belső vizsgálatot indított annak tisztázására, honnan kerültek ki a hangfelvételek - tette hozzá.
Ennek kapcsán az ügyvéd megjegyezte, hogy szerinte több helyről is kiszivároghattak a felvételek, hiszen azokból egyes részleteket 2008 őszén már nyilvánosságra hozott Dávid Ibolya, az MDF akkori elnöke, illetve Szilvásy György szocialista politikus titkosszolgálatokat felügyelő miniszterként. A két politikus ellen emiatt már vádat is emelt az ügyészség.
Futó Barnabás arra is felhívta a figyelmet: másfél év telt el azóta, hogy az illetékes hatóságok megállapították, ezeken a felvételeken nincsenek bűncselekményre utaló adatok, így pedig a törvény értelmében már rég meg kellett volna azokat semmisíteni.
A Magyar Nemzet csütörtöki számában írt arról, hogy vizsgálatot indított az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH), miután újabb, a titkosszolgálatok által rögzített hanganyagokat tettek fel a YouTube videomegosztó portálra.
A napilap információi szerint az AH azt vizsgálja, hogy a hangfelvételek között található-e olyan, amelyet a polgári elhárítás nem adott át a nyomozó hatóságnak, amikor a lehallgatási üggyel összefüggésben eljárások indultak.
A cikk szerint a telefonlehallgatások folytatására jogosult Nemzetbiztonsági Szakszolgálat nem volt hajlandó részt venni az UD Zrt. elleni akcióban, ezért azokat nem a szakszolgálat bázisán, hanem külső helyszínekre "kihajtott" telefonvonalakon végezték. Nemzetbiztonsági berkekben valószínűsítik, hogy tömegével kerülhettek ki telefonlehallgatások során rögzített hanganyagok a polgári titkosszolgálatoktól.
A Magyar Nemzet meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt írta: nem zárható ki, hogy a szervezettől távozott személyek más üggyel összefüggésben is nyilvánosságra hozhatnak hangfelvételeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!