Belföld

2011.01.06. 14:30

Bakondi: tavasszal állhat át száraztechnológiára a Mal

FMH - Még tavasszal átállhat az ajkai vörösiszap-tározót működtető gyár az úgynevezett száraztechnológiára, hogy a jogszabályoknak megfelelően tovább működhessen, megőrizve és biztosítva a térség hatezer munkahelyét, valamint a tíz halálos áldozatot követelő katasztrófa összes károsultjának kártérítési forrásalapját - mondta Bakondi György katasztrófavédelmi kormánybiztos az MTI-nek adott interjújában.

MTI

A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt.-nek 2011. február 11-én jár le a további működés alapfeltételeként meghatározott egységes környezethasználati engedélye; az állami felügyelet alá vont cég az engedély meghosszabbítását még tavaly december elején kérelmezte.
Bakondi György közlése szerint már kiválasztották azt a technológiát, amellyel radikálisan csökkenteni lehet az alumíniumgyártási folyamatban keletkező vörösiszap mennyiséget és lúgtartalmát.
A Mal Zrt. tevékenységét felügyelő katasztrófavédelmi kormánybiztos úgy fogalmazott: nem akarnak újabb tározókat építeni, így akár veszélyeztetni a térség lakosságát, mezőgazdasági területeit. Hozzátette: a jövőben hasonló építmények engedélyeztetését és ellenőrzését a bányakapitányságok hatáskörébe utalják.
Az altábornagy, aki egyben az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője is, megjegyezte, a térség százszázalékos biztonsága csak akkor garantálható, ha az október 4-én megsérült X-es zagytározót sikerül teljesen lezárni, és megszüntetni a szennyezőanyag szivárgását.
Bakondi György szavai szerint az újjáépítésre és helytállásra vonatkozó kormányhatározat alapján zajlik az egyéni kárfelmérés, és június végéig minden károsultnak megteremtik a rendelkezés alapján meghatározott lakhatási feltételeket. Kiemelte: azoknak a szegény körülmények között élő embereknek, főként a devecseri Dankó-telepen élt romáknak, akik értéktelenebb melléképületekben laktak, 2-4 millió forint értékben használt, üresen álló lakásokat vásárolhatnak a Veszprém megyei kisvárosban vagy a környező településeken.

Az októberi katasztrófában megsemmisült házak helyett új építésű ingatlant igénylők - a kormányhatározat alapján - új bútorokat is kapnak, és a gyártót már ki is választották, így közvetlenül a gyártól, alacsony áron kaphatják meg a berendezési tárgyakat, míg a műszaki eszközöket, háztartási gépeket a Kármentő Alap forrásából biztosítják. Devecserben 225, Kolontáron 34, Somlóvásárhelyen pedig két ingatlan vált lakhatatlanná.
A kormánybiztos azt is elmondta, hogy a katasztrófában érintett önkormányzatok számlájára érkezett jelentős összegű adományokból a település fejlesztését, a vállalkozások beindítását segítik majd. A még mindig vörösiszappal szennyezett, tíz négyzetkilométernyi mezőgazdasági terület kárfelszámolását a tavaszi időjárási viszonyok és a szennyezettség mértéke alapján folyamatosan fogják végezni.
2011. október 4-én, a katasztrófa első évfordulóján Kolontáron és Devecserben emlékhelyet, illetve emlékparkot - az áldozatok nevét feltüntető emléktáblával - avatnak majd fel, és mindkét településen meghagynak egy iszappal elöntött lakóházat örök mementónak.
A Mal tevékenységét felügyelő kormánybiztos elmondása szerint a cég menedzsmentje és a felügyelők között nincs feszültség, a cég az előírások szerint működik és termel. Azokat az apróbb műszaki hibákat, amelyek az utóbbi hetekben történtek, kijavították, de műszaki átalakításra is szükség van, hogy se üzemzavar, se csőrepedés, se dugulás ne történhessen a közeljövőben, és szennyezőanyag se kerülhessen ki a gyár területéről.
Bakondi György az MTI-nek adott interjújában arról is beszélt, hogy Magyarország soros uniós elnöksége idején az árvízi védekezésre való felkészülés mellett az egységes európai iparbiztonsági irányelvet, az úgynevezett Seveso III-at szeretné előkészíttetni, amelynek alapján az ajkai zagytározóhoz hasonló európai veszélyes üzemek és tározók felülvizsgálatát és működésének szabályozását egységesítené.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!