Belföld

2011.01.10. 11:43

Árvíz-belvízhelyzet: Újabb területek kerültek víz alá Szabolcsban (frissülő hír)

FMH - Újfehértón kedden kezdik meg a lakosság hepatitis A fertőzés elleni védőoltását a belvízi fertőzésveszély miatt. Hódmezővásárhelyen tíz házat veszélyezet a belívz.

MTI

Újabb területek kerültek víz alá Szabolcsban

Megközelítőleg 15 négyzetkilométerrel nőtt a belvízzel borított területek nagysága Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol így már 415 négyzetkilométer van elöntés alatt - közölte a térségi környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság illetékese hétfőn az MTI-vel. A felmelegedést minimális mennyiségű csapadék kísérte, ennek köszönhetően csak kisebb mértékben, 10-30 centiméterrel emelkedett a belvízi csatornák vízszintje - mondta Kató Sándor védelemvezető-helyettes.
A kedvezőbb helyzet ellenére azonban még mindig 12 belvízvédelmi szakaszon van elrendelve készültség, nyolc helyen másodfokú, míg négy szakaszon elsőfokú riasztás keretében védekeznek. A 13 szivattyútelep az olvadás hatására az elmúlt napon nagyobb mennyiségű, összesen 2,1 millió köbméter vizet szivattyúzott át a befogadókba.
Harminchat önkormányzat tart fenn készültséget a megyében, a legkritikusabb helyzet továbbra is Újfehértón van - tette hozzá Kató Sándor. Tájékoztatása szerint a szabolcsi városban szerdán tartanak egyeztetéseket a belvízi probléma komplex és hosszabb távú megoldása érdekében.
Egy korábbi felmérés szerint 2-2,5 milliárd forintba kerülne a csapadékvíz-elvezető hálózat kiépítése a település egész területén.

Csaknem kétszáz településen védekeznek az ár- vagy belvíz ellen

Csaknem kétszáz településen védekeznek az ár- vagy belvíz ellen

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) összesítése szerint tizenegy megyében 197 településen végeznek ár- vagy belvízvédelmi tevékenységet, az országban összesen 3558 négyzetkilométert borít belvíz. Az OKF hétfői, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az ár- és belvízi védekezésben 1778-an vesznek részt 353 szivattyúval és 40 munkagéppel. A belvíz miatt a hétvégén újabb kitelepítésre volt szükség, Pálmonostoráról, Mezőhékről és Karcagról 31 embert kellett kiköltöztetni, így eddig 149 embert kényszerült elhagyni otthonát.
A belvízzel elöntött terület nagysága 3558 négyzetkilométer, ebből 1976 négyzetkilométer vetés és szántó - olvasható a közleményben.
Árvízvédelmi készültséget 1159 kilométernyi fővédvonalon tartanak fenn, ez az adat az előző naphoz képest nem változott. Harmadfokú készültség van érvényben 86 kilométeren, a Hortobágy-Berettyó felső szakaszán. Másodfokú a készültség 515 kilométeren a Tiszán, Kisköre víztározói szakaszán, valamint Csongrád és Algyő között, illetve a Zagyván és a Hármas-Körösön. Elsőfokú a készültség 558 kilométernyi szakaszon a Tiszán Tokaj és Tiszafüred, valamint Algyő és a déli országhatár között a Lónyay-főcsatornán, a Berettyó alsó szakaszán, a Sebes-Körösön, továbbá a Hortobágy-Berettyó alsó szakaszán és a Hármas-Körös egy szakaszán.

Tovább nőtt az elöntött területek nagysága a Tiszántúlon

Egy nap alatt 18 négyzetkilométerrel nőtt a belvízzel elöntött területek nagysága a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság területén, ahol már összesen 454 négyzetkilométer van víz alatt - közölte Bara Sándor védelemvezető hétfőn az MTI-vel. A szakember elmondta: az olvadás miatt kialakult helyzetben az igazgatóság különös hangsúlyt fektet az uszadékok  kiszedésére, a vízfolyási akadályok eltávolítására, valamint a csatornák kotrására. Az igazgatóság az elmúlt 24 órában 23 szivattyútelepet üzemeltetett, amelyekkel 4,1 millió köbméter belvizet emeltek át a befogadókba. A területünkön lévő 21 belvíztározóban mintegy  42 millió köbméter belvizet tartanak vissza - tette hozzá.     Továbbra is mind a 12 belvízvédelmi szakaszon készültség van elrendelve, ebből háromban - a Berettyó-alsón, a Kállón és az Alsó-Nyírvíz-Nagy-érin - a legmagasabb, harmadfokú a készültség, míg a többi esetében másodfokot tartanak fenn.     Az igazgatóság mellett a vízgazdálkodási társulatok és az önkormányzatok is folyamatosan védekeznek. Másodfokú a készültség a Berettyó, a Körös-Berettyó és a Királyéri Vízgyűjtőgazdálkodási Társulatok területén, míg elsőfokot tartanak fenn a Hamvas-Sárréti valamint a Hortobágymenti Vízgyűjtőgazdálkodási Társulatnál - tájékoztatott Bara Sándor, hozzáfűzve, hogy az elöntött területek csaknem fele vetés és szántó.

Apad a Tisza, a belvíz terjed

Apad középső szakaszán a Tisza, Szolnoknál 8 méter alá került a főfolyó vízszintje, viszont a mellékfolyókon eltérő mértékű áradás indult meg; a belvíz az Alföld közepén továbbterjedt - közölte a területi vízügyi igazgatóság védelemvezetője hétfőn az MTI-vel.
A Zagyva-Tarna rendszerében a mellékágakon 14-63 centiméteres, a Körösök határon túli vízgyűjtőin 35-108 centiméteres vízszintemelkedés következett be, ez utóbbi következtében az apadás helyett áradni kezdett a Hármas-Körös - tette hozzá Lovas Attila vízügyi igazgató. 
Tájékoztatása szerint hétfő reggel a Tisza középső és alsó szakaszán még elszórtan 1-3 centiméter vastag parti jeget észleltek. A Zagyván Alattyán alatt még kisebb-nagyobb megszakításokkal áll a jég. 
Az igazgatóság másodfokú árvízvédelmi készültséget 365, harmadfokút 52 kilométer hosszon tart fenn. A Tisza-tó menti szakaszon továbbra is elsőfokú, jeges árvíz elleni készültség van érvényben a kiskörei vízlépcső védelme érdekében. Az árvíz által érintett folyószakaszok mentén a fokozatmérséklések miatt a védekezésben részt vevők száma az elmúlt napokban a felére csökkent, vasárnap 482 ember dolgozott. 
Az elmúlt 24 órában az enyhe időjárás hatására nagy mértékben nőtt a vízzel elöntött területek nagysága a Közép-Tisza vidékén, csaknem 600 négyzetkilométert borít belvíz. A ceglédi és a kunhegyesi szakaszon az elöntés meghaladta az eddig mért legnagyobb értéket. 
A belvíz ellen vasárnap 182-en védekeztek. Kőröstetétlen önkormányzata a település védelme érdekében egy ideiglenes csatornát épít ki a közeli befogadó Gerje-főcsatorna felé. Egy Kunhegyeshez közeli juhásztanyát nagy mennyiségű belvíz vett körül, az épületeket 600 homokzsákkal körbevették, valamint egy kotrógép védőárkot készített a víz elvezetésére.   
Az igazgatóság működési területén 20 településen másodfokú, míg kilencben harmadfokú védelmi készültség van érvényben a belvíz miatt.


 

 

Tíz házat fenyeget a belvíz Hódmezővásárhelyen

Hódmezővásárhelyen összesen tíz házat fenyeget közvetlenül a belvíz – közölte Göbl Vilmos, az önkormányzat sajtóreferense hétfőn az MTI-vel.
Tájékoztatása szerint a leginkább veszélyeztetett házak lakóinak az önkormányzat csereingatlanokat kínált fel, ők azonban eddig nem éltek a lehetőséggel. 
Az ország legmélyebben fekvő városaként Hódmezővásárhely külterületének harmada – több száz négyzetkilométer – belvízkárban szenved. A mezőgazdaságból élőket hatalmas károk érték – közölte Göbl Vilmos.
Lázár János (Fidesz) polgármester január 20-ra rendkívüli közgyűlést hívott össze, ekkorra átfogó belvízrendezési terv készül, az önkormányzat a fejlesztések megvalósításához a kormány támogatására is számít.
Erzsébeten négy lakóépületet közelített meg a belvíz. A házak elé már korábban homokból töltést emeltek, de az olvadás után az épületek csak traktorral vagy gyalogosan, gumicsizmában közelíthetők meg. A településrész szélén, a Gyöngyvirág utcában álló épületek körül több hektárnyi területet víz borít – tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója.
Szikáncson a településrész központjában, a Petőfi utcában hat mélyebben fekvő épületet fenyeget a víz. Egy házat homokzsákokkal kellett körülvenni, több melléképületbe pedig befolyt a víz.
Az egyik lakó, Szabó Mihály elmondta, hogy csaknem három hete küzdenek a belvízzel. Az elmúlt napokban szinte folyamatosan szivattyúztak, csak hajnalra hagyták abba a munkát, mert féltek, hogy a tömlőkbe belefagy a víz. A férfi hozzátette: az elmúlt negyven évben januárban még soha nem volt ekkora belvíz a környéken.

Belvízi fertőzésveszély miatt oltanak Hódmezővásárhelyen

Újfehértón kedden kezdik meg a lakosság hepatitis A fertőzés elleni védőoltását a belvízi fertőzésveszély miatt - közölte Nagy Sándor, a szabolcsi település független polgármestere hétfőn.
A belvízi elöntéssel érintett lakosok az orvosi rendelőben vehetik fel az ingyenes védőoltást, szerdán és csütörtökön pedig a mályváskerti iskolában vakcináznak a házi- és a gyermekorvosok - mondta az önkormányzati vezető.
Az oltások pontos helyéről és idejéről a hétvégén levélben tájékoztatták az érintetteket, akik nemcsak a saját, hanem a többi háziorvosnál is beadathatják a védőoltást. A mályváskerti településrészen a tervek szerint azt a csaknem ötszáz lakót oltják be, akiknek ingatlanán a belvíz kimosta az emésztő- és szennyvízgödröket, s emiatt fokozott fertőzésveszély áll fenn - fogalmazott Nagy Sándor.
A 14 ezer lakosú városban az elmúlt hétvégén - a napok óta szinte folyamatos szivattyúzás eredményeként - jelentősen javult a belvízhelyzet. A polgármester szerint problémát a még nem elolvadt jég és hó, valamint a héten várható nagyobb mennyiségű csapadék okozhat a városban.

Több helyen áradás, egy helyen apadás a Körösökön

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!