Belföld

2010.12.16. 17:53

Téglásy Kristóf: az új kormányzat más drogpolitikai elveket vall

Új drogstratégiára van szükség, mivel a jelenleg érvényben lévő - az előző kormányzat és az MSZP-SZDSZ által elfogadott - drogstratégia alapelvei és irányelvei nem állnak összhangban a jelenlegi kormány drogpolitikai alapelveivel - mondta Téglásy Kristóf, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium ifjúságügyi főosztályának vezetője csütörtökön az MTI-nek. Közölte azt is, hogy felmentették állásából a nemzeti drogkoordinátort, Portörő Péter.

MTI

A Kábítószerügyi Koordinációs Bizottság (KKB) csütörtöki ülésén Téglásy Kristóf bejelentette, hogy egy széleskörű társadalmi egyeztetést követően a kormány 2011 második felében benyújtja az Országgyűlésnek az új drogpolitikai alapvetésekre támaszkodó stratégiáját.
Elmondta továbbá, hogy december 13-i hatállyal felmentették állásából a nemzeti drogkoordinátort, Portörő Pétert, és három másik munkatársát. A bizottság jelen lévő civil tagjai - kifejezve tiltakozásukat - kivonultak az ülésről.
Az ülésen résztvevő civil és szakmai delegáltak csütörtöki közleményükben elfogadhatatlannak nevezték, hogy a jelenlegi kormányzat teljességgel a bizottság és a szakmai szervezetek kizárásával hozott meg ilyen horderejű döntéseket, és azokat ultimátumszerűen közölte a bizottsággal.
Téglásy Kristóf csúsztatásnak tartja a civilek azon állítását, miszerint az előző - októberi - ülésen ő megerősítette volna a stratégiát, illetve a drogkoordinátor személyét. Téglásy Kristóf elmondta, egy kérdésre válaszolva annyit mondott, hogy a drogstratégia érvényben van, és hogy jelenleg (azaz októberben) Portörő Péter a nemzeti drogkoordinátor. Ez akkor meg is felelt a valóságnak - tette hozzá.
A főosztályvezető szerint meglehetős cinizmusra vall a civilek azon állítása is, melyben a kormányzat kábítószerügyi terület jövő évi költségvetésbe betervezett összegét párhuzamba állítják azon állításával hogy szerinte a legfontosabb az emberi élet. Téglásy József hangsúlyozta az ideológia és a gazdaság két külön dolog.
A civilek emellett azt is hangsúlyozták közleményükben, hogy szerintük sem új drogstratégia kialakítását, sem a jelenlegi drogkoordináció lefejezését nem támasztják alá szakmai érvek, ezek a döntések ugyanakkor komoly veszélybe sodorják a közhasznú tevékenységet folytató civil szervezetek életmentő szolgáltatásainak fennmaradását és az ellátórendszer működését.
Téglásy József erre úgy reagált, hogy az előző kormányzat által folytatott széleskörű társadalmi egyeztetés csak a KKB-ban folyt, amelyben csak néhány civil szervezet képviseltette magát, így számos véleményt nem vettek figyelembe. A jelenlegi kormányzat ezzel szemben a most készülő drogstratégiát széleskörű társadalmi egyeztetések után dolgozza ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!