Belföld

2010.12.13. 15:19

Tartalékosok őrzik januártól a katonai objektumokat

Megyei körkép - Fejér azon kevés magyarországi megyék egyike, ahol még van működő, és használaton kívüli katonai objektum is. Januártól tartalékos katonák őrzik a bázisokat.

Tihanyi Tamás

A jelenlegi kormánypárt képviselői  ellenzékben élesen bírálták a Honvédelmi Minisztériumnak azt a gyakorlatát, hogy a tárca éves feladatai között előkelő helyet foglalt el a biztonsági magáncégek alkalmazása. Azt még megmagyarázhatónak tartották,  hogy elhagyott laktanyákat vagy raktárakat ilyen cégekre bíztak,  de azt határozzottan elutasították, hogy működő alakulatokat ne katonák őrizzenek. (Egy parlamenti felszólalásból azt  hallhattuk, hogy évi nyolcmilliárd forint vándorolt így civil biztonsági cégekhez.) Az őrzés-védelmi feladatokat olcsóbb és gazdaságosabb külső vállalkozóval végeztetni, mint a magasan kvalifikált és speciálisan kiképzett, professzionális katonákkal, érvelt a szocialista vezetés. A vitát aztán a kormányváltás döntötte el, a szekuritisoknak menniük kell. 


- A honvédségnél megkezdtük a tartalékos rendszer felállítását - mondta lapunknak Benkő Tibor vezérezredes, vezérkari főnök.  Ezek sorában az önkéntes védelmi tartalékosok veszik majd át a katonai objektumok őrzés-védelmét. Jelenleg folyik a szerződéskötés, s akikkel ez már megtörtént, azok megkezdték a kiképzést is. A tartalékosok január 1-től kezdik meg az adott katonai szervezeteknél az őrzés-védelmi feladatok elátását. Úgy, ahogyan meghirdettük ezt a programot, eddig az ütemterv szerint haladunk a megvalósítással.
Benkő Tibor  tábornok véleménye szerint nem lehet és szabad mindent csupán anyagi szempontból értékelni, de azért válaszolt a költségekre vonatkozó kérdésünkre.
- Hosszú távon biztosan olcsóbb lesz ez a megoldás, mint ha vállalkozási formában történne az őrzés, ahol van egy fővállalkozó, aki kiadja a feladatot az alvállalkozónak, aki aztán foglalkoztat valakit: hol innen, hol pedig onnan... Az, hogy kiképzett, jól felkészített tartalékos katona látja majd el a szolgálatot,  minőségileg egészen mást  jelent. Minőségi munkarerőt olcsóbban beszerezni nem lehet, tehát a költségek tekintetében valószínűleg elérjük a korábbi szintet, ám maga a feladatellátás szintje  is minőségi lesz. Miért lesz hosszú távon ez mégis olcsóbb? Mert ezek az önkéntes védelmi tartalékosok egyéb más katonai feladatban is részt vehetnek majd - például ilyenek  a katasztrófavédelmi feladatok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!