Belföld

2010.12.08. 17:37

Átvert nyugdíjasok - 160 ezer eurós hitelt kellene visszafizetniük

Két idős asszonyt csapott be egy 41 éves sitkei nő, aki azzal kereste meg őket, hogy meg akarja venni ingatlanaikat. A két asszony kezesként írt alá egy 160 ezer eurós osztrák hitelszerződést, amit azóta felmondott a pénzintézet. A kölcsönt a sitkei nő vette fel, ám ő börtönbe került.

Nagy Ildikó

- Odalett az életem. Két éve ezzel kelek, ezzel fekszem - tördeli a kezeit sírva élettársa házának konyhájában a hetvenéves Budai Istvánné, Marika. Mellette ül a 73 esztendős Csiki Andorné, Piroska. Ő nem sír, de az arcán lévő barázdák sejtetik, hogy jó ideje ő sem alszik nyugodtan.

A két asszony 2008 decemberéig nem is ismerte egymást. A balszerencse azonban összekovácsolta őket, és két éve egy a sorsuk: egy  szélhámos csaló miatt együtt siratják azt, amiért egész életükben dolgoztak. A történet meglehetősen szövevényes, sokszereplős és nagyon tanulságos.

Marika büki lakását szerette volna eladni 2008 őszén, hogy segítse a gyerekeit. Meg is hirdette a lakást, egy büki ingatlanközvetítőnél is járt, aki megígérte, hogy szerez vevőt. Közben a cukorbeteg Piroska élete is úgy alakult, hogy szeretett volna a főváros környéki fia közelébe költözni.

Ő a góri házát akarta eladni. A büki ingatlanközvetítő révén meg is jött a vevő mindkét asszonyhoz. Mégpedig ugyanaz a vevő: a sitkei Sz. Nemcsák Laura. A 41 éves nő közölte: mindkét asszony ingatlanát  megveszi. Fényképeket is készített, mondván: az értékbecsléshez kell. Közben elkérte az asszonyok iratait, így  a nyugdíjszelvényüket is.

A történet 2008 december 11-én Ausztriában, egy  grosswilfersdorfi bankban folytatódott, ahol Marika és Piroska is megjelent. Ott Sz. Nemcsák Laura közölte velük, hogy az osztrák banktól felvett hitelből fizeti ki az ingatlanaikat. A két asszony elé letették a 160 ezer eurós hitelről szóló szerződést. Marika megkérdezte: miért kezesként kell aláírnia a szerződést? Ekkor Laura azt mondta: ez csak formaság, a hitelből megkapják a lakásért járó 11,5, illetve a házért fizetendő 18 millió forintot. Utána egy győri közjegyzőnél aláírták a kezességvállalást is tartalmazó közjegyzői okiratot, illetve egy győri ügyvédnél a jelzálogjogot alapító szerződést.

Mivel a két asszony abban a hitben volt, hogy az osztrák hitel folyósítását követő három napon belül megkapják a pénzüket, a három nap letelte után Marika telefonált a győri ügyvédnek, és  megkérdezte, mikor kapják meg a pénzt. Az ügyvéd közölte: abból a hitelből egy büki ikerházat fizet ki Laura.

További részletek a tekervényes ügyről itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!