Belföld

2010.11.18. 15:24

Hetven év felett is nevezhetnek ki külképviseleti vezetőt

FMH - A jövőben olyan kormánytisztviselő is kinevezető lesz külképviseleti vezetőnek, aki betöltötte a 70. életévét.

MTI

Balla Mihály (Fidesz) csütörtökön nyújtotta be módosító indítványt a kormánytisztviselőkről szóló törvényhez. A jogszabályt csupán egy ponton módosítaná a kormánypárti politikus, e szerint a miniszterelnök felmentést adhat a kormánytisztviselői poszt betöltésénél meghatározott életkori korlát alól, ha a kormánytisztviselői kinevezés a külszolgálathoz kapcsolódó képviselet-vezetői megbízáshoz szükséges.
A törvény a kihirdetése napján lépne hatályba.
Balla Mihály a törvénymódosítás indoklásában azt írja: a nemzetközi diplomáciai gyakorlathoz igazodóan kiemelkedő érdek, hogy a magyar állam képviseletét olyan misszióvezetők lássák el, akik jelentős szakmai tapasztalattal és gyakorlattal rendelkeznek, és kiemelkedő munkásságukkal kimagasló érdemeket szereztek Magyarországnak.
Megjegyzi, hogy a külképviselet-vezetői megbízáshoz kormánytisztviselői kinevezés is szükséges, a kormánytisztviselőkre is alkalmazandó, a köztisztviselők jogállásáról szóló jogszabály szerint azonban jelenleg nincs lehetőség kormánytisztviselői kinevezésre a 70. életév betöltését követően; most ezt törlik el.
Az Országgyűlés jövő heti napirendi ajánlása szerint e törvénymódosítás vitája már hétfőn megkezdődne és lehetőség szerint megtartanák a zárószavazást is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!