Belföld

2010.10.29. 11:58

Vizsgálják az Omninvest és az állam közötti szerződéseket

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkársága szorosan együttműködik a Kormányzati Ellenőrzési Hivatallal (KEHI) abban a vizsgálatban, amelyben az Omninvest Kft. és az állam közötti szerződéseket, a védőoltással kapcsolatos állami források felhasználását vizsgálja.

MTI

A tárca pénteki, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a vizsgálat arra is kiterjed, hogy a szerződések előnyösek vagy hátrányosak voltak-e a magyar állam számára. "A szerződés áttekintéséről a rövidesen lezáruló vizsgálat eredményétől függően döntünk és - eddigi gyakorlatunkhoz híven - megtesszük a szükséges lépéseket az állami pénzekkel történő gazdálkodás átláthatósága és védőoltási rendszerünk biztonsága érdekében" - szögezték le.
Emlékeztettek arra, hogy az előző kormány 2004-ben 15 évre szóló szerződést kötött az Omninvest Kft.-vel a veszélyeztetett lakossági csoportok számára térítésmentesen adható oltóanyag gyártásáról és szállításáról. Az előző kormányzat ez év május 31-ig 3,4 milliárd forintot már kifizetett a H1N1-oltóanyagokra, valamint 1,3 milliárdot az idei szezonális oltóanyagok beszerzésére, ugyanakkor az ágazat többi, egészségügyi ellátást végző intézményei nem juthattak elegendő finanszírozáshoz - írták.
Hangsúlyozták, hogy számukra kulcsfontosságú a magyar oltási program és a védőoltások biztonságának garantálása. "Az ágazat határozottan fellép minden olyan körülménnyel szemben, amely ezt a biztonságot veszélyezteti" - tették hozzá.
A KEHI csütörtökön tájékoztatta az MTI-t, hogy jogosulatlan gazdasági előny megszerzése miatt várhatóan büntetőfeljelentést tesz a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) az Omninvest Kft. ellen. A közleményben az volt olvasható, hogy az előírások szerint a kutatás-fejlesztéshez csak független piaci szereplő szolgáltatását lehetett volna igénybe venni, ezzel szemben az Omninvest Development Kft. saját anyavállalatát, az Omninvest Kft.-t bízta meg. A vizsgálat azt is feltárta, hogy az Omninvest Development Kft. a kapott állami támogatásból értékpapírokat vásárolt, és olyan dolgozók bérét fizette ki, akik a védőoltás kifejlesztésének megvalósításában közvetlenül nem vettek részt.
Az Omninvest Kft. pénteken erre reagálva azt közölte, hogy a 2006-os pályázati támogatás felhasználása során az Omninvest Kft. leányvállalata, az Omninvest Development Kft. az akkor hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően járt el, amikor anyavállalatával együttműködésben végezte el a kutatási tevékenységet.
A nemzetgazdasági miniszter június végén indított vizsgálatot az Omninvest állami támogatásával kapcsolatban, lehetséges ugyanis, hogy "a cég önmagát bízta meg a H1N1-influenzajárvány elleni oltóanyag kifejlesztésével" - közölte akkor a tárca, hozzátéve, hogy az Európai Bizottság versenyjogi főigazgatósága is vizsgálatot folytat az ügyben.
Július végén Papcsák Ferenc kormánybiztos jelentette be, hogy a KEHI vizsgálja az államnak az Omninvesttel kötött szerződéseit is. Erre a cég annyit reagált, hogy "az Omninvest, ahogy eddig, úgy ezután is nyitottan áll minden vizsgálat elé".
Szerdán az MTV híradójában hangzott el először, hogy az ügyben a Vám- és Pénzügyőrség nyomozást folytat jogosulatlan gazdasági előny megszerzése és adócsalás gyanúja miatt, egyelőre ismeretlen tettes ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!