Belföld

2010.09.13. 10:46

Árhullám, harmadfokú árvízvédelmi készültség

A Zagyva-Tarna vízgyűjtőjén az utóbbi öt nap alatt lehullott jelentős mennyiségű csapadék árhullámot idézett elő a Zagyván, emiatt harmadfokú védelmi készültséget kellett elrendelni.

MTI

Öt nap alatt 95,9 milliméter eső esett, a múlt péntek volt a legcsapadékosabb, akkor területi átlagban 62,4 millimétert mértek - tette hozzá Lovas Attila védelemvezető, a Közép-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Kötikövizig) igazgatója.
   
A hétfőn életbe léptetett harmadfokú árvízvédelmi készültség a Zagyva Jászberény és Újszász közötti, valamint a Tápió visszaduzzasztással érintett szakaszára vonatkozik. A védőtöltéseken folyamatos őr- és figyelőszolgálatot működtetnek, és ahol szükség volt rá, szivattyúkkal is felvonultak.
   
A szakember elmondta: a folyó reggel Jászberény térségében áradt, az árhullám tetőzését a nap folyamán Jászberénynél 400-410, Jászteleknél 570-600 centiméter közötti értéken várják. 
   
Idén már ötödik alkalommal kényszerülnek védekezni az árvizek ellen a folyók mentén - jegyezte meg Lovas Attila.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!