Belföld

2010.07.02. 12:03

Visszavonulóban az áradás a Közép-Tisza vidékén

Apad a Tisza a középső szakaszán, Kiskörétől Tiszaugig, a folyó vízállása Szolnoknál már a harmadfokú árvízvédelmi készültséghez rendelt, 800 centiméteres szint alatt van.

MTI

Az apadás lehetővé tette, hogy elbontsák a gátmagasításokat és a töltéseket erősítő bordás megtámasztásokat - közölte a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság tájékoztatási ügyeletese pénteken az MTI-vel. Nemes Adrienn tudatta azt is, hogy a tiszaroffi vésztározó északi és déli zsilipjénél egy nap alatt 2,2–2,4 millió köbméter vizet vezetnek vissza a Tiszába.
Az igazgatóság még jelentősebb, azaz másodfokú árvízvédelmi készültséget 109 kilométer hosszon tart fenn a Hármas-Körös jobb partján Csongrád és a Hortobágy-Berettyó torkolata között, valamint a Hortobágy-Berettyó jobb partján Karcag-Kisújszállás térségében.  
Valamennyi településen befejezték a védekezéshez használt ideiglenes védművek elbontását. A továbbiakban a védelmi anyagok összegyűjtése, a homokzsákok ürítése és a felhasznált homok deponálása ad munkát. A legtöbb helyen a munkaterületek felületrendezésén és a töltéskorona helyreállításán dolgoznak. A belvízcsatornákat folyamatosan kotorják, vágják a vízinövényeket, illetve elszállítják az összegyűjtött uszadékot.  
A belvíz elleni védekezésben továbbra is másodfokú készültség van érvényben a vízügyi igazgatóság valamennyi védelmi szakaszán. A belvízzel elöntött területek nagysága még mindig jelentős, kereken 19 ezer hektár. Az eddigi védekezés során a folyókba, csatornákba átemelt víz mennyisége megközelíti a 125 millió köbmétert.  
Az önkormányzatok közül a fegyverneki, a szászbereki, a lakiteleki, a tiszaugi, a tiszakécskei, a törteli, az abonyi, a köröstetétleni és a kisújszállási még mindig harmadfokú készültséget kénytelen fenntartani a belterületi elöntések miatt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!