Belföld

2010.06.23. 08:28

Lassan apad az Ipoly és a Zagyva

Lassú apadás kezdődött az Ipoly és a Zagyva folyó felső szakaszán.

MTI

A Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (KÖVIZIG) közölte: elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el ugyanakkor az Ipolyvece-Dejtár-Balassagyarmat-Szécsény 21 kilométeres szakaszára, mert az Ipolyon levonuló árhullám elérte a balassagyarmati gátőrjárást.
Fenntartják a másodfokú árvízvédelmi készültséget a Zagyva középső, Jászfelsőszentgyörgy-Jobbágyi közötti szakaszán, míg a szentlőrinckátai gátőrjárás 11 kilométeres szakaszán másodfokúra emelték a készültséget.
A vízügyi igazgatóság tájékoztatása szerint a következő napokban megszűnik a csapadék, a hét vége felé érkező csapadékzónából csak pár milliméternyi esőre számítanak.
A ráckevei Dunába csatlakozó síkvidéki területeken tovább folytatják a szivattyúzást, hogy átemeljék a belvizet. Így tíz gépegységgel és három nagy teljesítményű mobil szivattyúval dolgoznak a ráckevei, szigetbecsi, dömsödi, tassi, makádi, szúnyogi és érdi szivattyútelepeken.
Folyamatosan végzik a hidak, átereszek, műtárgyak körül összetorlódott uszadék eltávolítását is.

Nagyon lassan apad a Tisza a középső szakaszán

Az írásos összegzés szerint a Zagyván kialakult új árhullám jelenleg Jászberény térségében tetőzik, a Tarna pedig Verpeléttől Tarnaörsig árad. A lehullott csapadék hatására a Körösök vízrendszerében a külföldi vízmércéknél helyenként jelentős, 120 centiméteres vízszintemelkedések alakultak ki, emiatt a Hármas-Körös felső és középső szakaszán lassan árad. A Hármas-Körös áradása és visszaduzzasztó hatása miatt szerdán 6 órakor másodfokúra emelték az árvízvédelmi készültséget a Hortobágy-Berettyó jobb partján Mezőtúr-Túrkeve térségében.
A Kötikövizig harmadfokú készültséget 454 kilométernyi hosszon tart fenn a Tisza mindkét partján Poroszló és Lakitelek, illetve Tiszafüred és Csongrád között, a Zagyva mindkét partján Szolnok és Újszász között, valamint a  Hortobágy-Berettyó jobb partján Karcag-Kisújszállás térségében.  
Az árvízzel összefüggő munkák sorában Szolnok belterületén befejeződött a Tisza-parti sétány megtámasztásának visszabontása. Az árhullám levonulása után a védműveken és a hullámtérben visszamaradó uszadékot eltávolítják, külön osztályozva a kommunális jellegű hulladékot és a hasznosítható faanyagot. A jászteleki szükségtározóból és a borsóhalmi vésztározóból a vizet folyamatosan vezetik ki.
A Zagyán a torkolat közelében jelentősen csökkent a folyó vizének oxigéntartalma, ez újabb halpusztuláshoz vezetett. A Halász Kft. folyamatosan végzi a haltetemek kiszedését és elszállítását.
Az árvíz elleni védekezésben az elmúlt napon 1809 ember vett részt, köztük 352 közmunkásként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!