Belföld

2010.05.24. 12:22

Rendkívüli ülést tart kedden a szlovák parlament

Rendkívüli ülést tart kedden a szlovák parlament, amelynek fő témája a magyarországi kettős állampolgársági törvényjavaslat lesz - közölték a koalíciós tanács rendkívüli ülése után hétfőn Pozsonyban.

MTI

A sajtóértekezleten nagyon kemény kijelentések, vádak hangzottak el Magyarország fele. A szlovák törvényhozás rendkívüli ülését a három koalíciós párt 51 képviselője kérte. Robert Fico kormányfő szerint a parlament politikai nyilatkozatot fogad el válaszul a kettős állampolgársággal kapcsolatos magyarországi történésekre. A pozsonyi parlament határozatának az a célja, hogy tájékoztassák a szlovák és nemzetközi közvéleményt arról, miben látja Szlovákia a tervezett magyar lépés legfőbb problémáit - hangzott el az ülés utáni sajtóértekezleten.
Robert Fico szerint kedd reggel rendkívüli ülést tart a szlovák kormány is, hogy megvitassa a szlovák állampolgársági törvény módosítását olyan értelemben, hogy aki önként felveszi más ország állampolgárságát, elveszíti a szlovákot. "Ha a Szlovák Köztársaság állampolgára lépést tesz más ország állampolgárságának önkéntes megszerzésére, akkor az idegen ország állampolgárságának megszerzésével elveszíti a szlovák állampolgárságot" - fogalmazott Fico.
Közölte, hogy hasonló módon szabályozzák a szlovák állampolgársággal összefüggő közéleti tisztségek betöltését is. Fico szerint "ebben a módosításban benne lesz az a szabály, amely szerint az a személy, aki felveszi a Magyar Köztársaság állampolgárságát, automatikusan elveszíti annak lehetőségét, hogy a Szlovák Köztársaság állampolgárságához kötődő közéleti tisztséget töltsön be".
 A törvényjavaslatot a kormány kezdeményezésére gyorsított eljárásban vitatná meg és fogadná el a pozsonyi parlament. A kormányfő szerint erre azután kerülne sor, hogy az Országgyűlés döntött a kettős állampolgárság ügyében. Fico azt mondta, hogy ismeretei szerint a budapesti parlament szerda délelőtt szavaz a magyar állampolgársági törvény módosításáról.
A szlovák kormány - állítja Fico - a nemzetközi joggal összhangban több diplomáciai és külpolitikai kezdeményezést tett, hogy megakadályozza a kettős állampolgárságot lehetővé tevő magyar törvénymódosítás elfogadását. "Nyomást gyakorlunk a magyar kormányra azzal, hogy a törvénynek, amelyet el akarnak fogadni, messzemenő következményei lesznek a szlovák-magyar kapcsolatokra" - jelentette ki Fico.
A kormányfő feltette a kérdést: hogyan érezheti magát Szlovákia, ha déli szomszédja a határok módosításáról beszél? "Azt mondanám, hogy ez a szlovák nemzeti felkelésen alapuló, erős antifasiszta hagyományokkal rendelkező Szlovák Köztársaság konfliktusa azzal az országgal, amelynek parlamentjéből terjed a barna pestis" - szögezte le Fico.
Anna Belousovová, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) első alelnöke a mai "szörnyű" magyarországi helyzetet a második világháború kitörése előtti németországi helyzethez hasonlította. "Magyarország Európa puskaporos hordója, amely bármikor kirobbanhat" - mondta a politikus. 
 Vladimír Meciar, a Néppárt-Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (HZDS) elnöke a kettős állampolgársággal kapcsolatban aláhúzta: valahogy így kezdődött a második világháború.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!