Belföld

2010.05.04. 04:16

Érthetetlen vandalizmus! Milliós kár a kiszúrt gumik miatt

Székesfehérvár - Országos szinten is szinte egyedülálló teljesítményt sikerült produkálnia annak az 54 éves fehérvári hajléktalannak a hétvégén, aki több mint száz autó gumiját szurkálta használhatatlanná a megyeszékhelyen. A tulajdonosoknak okozott kár pedig még meg sem becsülhető. Az elkövető (gyanúsított) legalább megvan, az abroncsok levegőjével ő nem tudott elszökni.

S. Töttő Rita

Szölősi Tibor hétfőn reggel azt látta a házuk ablakából, hogy egy sor autótulajdonos éppen kereket cserél. Hamarosan kiderült, rá is ez a sors vár. Éppen le akarta váltani a téli gumikat nyáriakra, de nem pont így képzelte.
- Ez kész botrány - summázta a helyzetet Farkas László, a terület önkormányzati képviselője, aki igazolva látja korábbi véleményét, hogy meg kell erősíteni a palotavárosi polgárőrséget. Kérdésünkre, hogy ez mikor lehet valóság, azt ígérte: legkésőbb egy hónap múlva felállhat egy újjászervezett, ütőképes csapat, amelynek tagjai minden éjjel 22 és 05 óra között járőröznének a parkolókban is.

T. Lajos ma már rendőrkézen van, s elfogása is csak a szerencsének köszönhető. Bele se gondoljunk, mi lett volna, ha vasárnap éjjel nem megy le autójához az a Mercedes tulajdonos a Sütő utcában, akinek a kerekeit szurkálta épp az abroncsok réme. A férfi, miután észrevette, mit művel a hajléktalan a gumijaival, el akarta kapni az illetőt, de az eliszkolt a helyszínről. A bűnös üldözése közben hívta a rendőrt az autós, akinek sikerült is a Palotavárosban lesben álló járőrök kelepcéjébe hajtani a férfit. Innen pedig már nem volt menekvés - fogdára került az éles kisollóval szurkáló férfi.  Az eszköz egyébként elfogásakor a sapkájában volt...
- Nem túl együttműködő az illető, a mai napig nem tudjuk, miért szurkálta ki a parkoló autók kerekeit  - mondta R. Szabó Ágnes, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. A férfi szombat éjjel kezdett el garázdálkodni, majd valamiért vasárnap is folytatta az érthetetlen ámokfutást. Kérdésünkre, hogy a bűncselekménysorozat tudatában megerősítette-e a járőrszolgálatot a rendőrség, a sajtóreferens elmondta: a rendőrök jobban figyeltek, s az esetleges igazoltatásokkor is kifejezetten arra figyeltek, milyen eszközök vannak az ellenőrzött személyeknél.
- Szeretnénk kérni minden sértettet, hozzák be a rendőrségre a kiszúrt gumikat, mert a szakértőink megvizsgálnák, vajon ugyanazzal az eszközzel roncsolták-e meg őket. A férfi által tönkretett kerekek ugyanis szinte mind használhatatlanná váltak. Néhány éve gyerekcsoportok kezdték el lelopkodni az autók márkajelzéseit Fehérváron. Máskor pedig Dunaújvárosban lopkodták el autók kerekeit  - emlékezett R. Szabó Ágnes.
Bár nyilván sokan elvitték gumishoz az abroncsokat, s biztosan akadtak olyanok, akiknek meg tudják javítani. Ők nem biztos, hogy szívesen beviszik a rendőrségre a kerekeket, ugyanis a szakértői vizsgálatnál a lyuk körüli részt kivágják, s úgy vizsgálják meg a bizonyítékot. Így viszont sajnos már biztosan használhatatlan lesz a gumi.
Hozzászólóink között is vannak károsultak. Egyiküknél a céges kocsi bánja a kisollós akciót: ha rá, munkavállalóra terheli a cége a kárt, az 100 ezer forintjába is kerülhet. Más megjegyzi, hogy a lakótelepeken az autókarcolások gyakoribbak, jó lenne ezekre is odafigyelni...


Közterület: felelősség?

- Azon autótulajdonosok, akiknek nincs cascó-juk, a biztosítóknál nem számíthatnak túl sok jóra  - mondja Hajdú Imre, a Magyar Kárszakértők Országos Egyesületének elnöke. - Az önkormányzatnak ugyanis nem kötelessége segíteni, akkor sem, ha közterületen történt az eset. Amilyenről, teszem hozzá, még én sem hallottam. Azt az egy esetet kivéve, amikor valaki véletlenül beszívott egy, a kertjében szivárgó bódító gázt, amitől olyan agresszív lett, hogy a közelben minden autót megrongált.
- Az önkormányzat közterületen akkor tartozna kártérítési felelősséggel, ha pl. a parkoló autót a szintén önkormányzati területen álló korhadt fa leszakadó ága rongálná meg - reagált a témában kérdésünkre Farkas László képviselő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!