Belföld

2010.03.25. 16:22

Nyilvántartásba vették a Jobbik országos listáját

FMH - Vona Gábor pártelnök vezeti a Jobbik országos listáját, amelyet az Országos Választási Bizottság (OVB) csütörtökön vett nyilvántartásba.

MTI

A Jobbik 20 területi listát állított a hétfő délutáni határidőig, ezzel jogosulttá vált az országos lista állítására. 
Az országgyűlési képviselők választásán országos listát azok a pártok állíthatnak, amelyek legalább hét területi listát tudtak állítani, az országos lista bejelentésének határideje kedd 16 óra volt. 
Az országos listán legfeljebb háromszor annyi jelölt állítható, mint a megszerezhető mandátumok száma, azaz maximum 174 jelölt, ennyi szerepel a Jobbik listáján is.
Az OVB a Jobbik Magyarországért Mozgalom-Párt országos listáját vette nyilvántartásba, mivel még nem vált jogerőssé a Fővárosi Bíróság határozata arról, hogy a szervezet "elhagyja" a nevéből a "párt" szót. A Jobbik kezdeményezte ugyan a bíróságnál a névváltoztatást, amelyről a döntés március 12-én megszületett, de az még nem vált jogerőssé. Az OVB tehát a Jobbik Magyarországért Mozgalom-Párt országos listáját vette nyilvántartásba, és ha jogerőssé válik a névváltoztatás, módosítják. 
Az országos listára a választók nem szavaznak közvetlenül, az országos listán kiadható 58 mandátumot a fel nem használt, úgynevezett töredékszavazatok összesítése alapján osztják ki. Fontos szabály, hogy csak azok a pártok juthatnak mandátumhoz az országos listán, amelyek a területi listákra összesen leadott szavazatok öt százalékát megszerezték, és ezzel átlépték a bejutási küszöböt.
A Jobbik azzal, hogy nyilvántartásba vették országos listáját, jogosulttá vált arra, hogy delegáljon egy tagot az OVB-be. A választáson országos listát állító pártok ugyanis jogosultak lesznek arra, hogy tagokat küldjenek a testületbe. 
Az OVB tagjainak száma így tehát attól függ, hány, a választáson induló szervezet tud országos listát állítani. A választás eredményének megállapítása után a testületben csak a választott tagok maradhatnak, illetve azon pártok delegáltjai, amelyek parlamenti frakciót tudtak alakítani.
Korábban csak három jelölőszervezet, az MSZP, a Fidesz-KDNP és az LMP országos listáját vette nyilvántartásba az OVB.

Ezek is érdekelhetik