Belföld

2010.03.03. 13:51

Morvai: eljárási jogsértések Budaházy ügyében

Morvai Krisztina, a Jobbik európai parlamenti (EP) képviselője szerint a Budaházy György és társai elleni büntetőeljárásban kirívó, a későbbiekben nem orvosolható jogsértéseket követtek el, ezért az eljárást haladéktalanul meg kell szüntetni, és a gyanúsítottakat szabadon kell bocsátani.

MTI

A Jobbik EP-képviselője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: az MSZP 2006-tól "visszahozta a terrort", a Magyarok Nyilai ügyében pedig semmitől vissza nem riadva "hamis bizonyítékokat koholtatott", és "az 1950-es éveket idéző, ÁVH-s módszerekkel" végeztek házkutatásokat, lefoglalásokat.
Kiemelte: "a jogszabályokkal köszönőviszonyban sem álló, gyalázatos büntetőeljárás gyanúsítottjait egy éve úgy tartják börtönben, hogy meg sem szólalhatnak, nem is reagálhatnak a nyilvánosság előtt az ellenük felhozott hajmeresztő vádaskodásokra".
 Morvai Krisztina szerint az "eljárások e szakaszában még senkiről sem lehet tudni, hogy bűnös vagy ártatlan". "Az azonban bizonyossággal tudható, hogy ha Magyarországon megengedjük az ehhez hasonlóan jogtipró, önkényes büntetőeljárásokat, akkor ártatlan emberek is bármikor bebörtönözhetők, elítélhetők" - fűzte hozzá.
Morvai Krisztina kérdésre válaszolva a konkrét eljárási szabálytalanságok között említette, hogy az egyik vidéki városban tartott 12 órás házkutatást hatósági tanú nélkül végezték, a cselekményről jegyzőkönyv nem készült, a családi házban egyedül ott tartózkodó 25 éves nőt pedig úgy helyezték el, hogy ő semmit sem látott a történtekből.
Gaudi-Nagy Tamás, a Nemzeti Jogvédő Alapítvány vezetője közölte: a házkutatások "döntő többségében" elmondható, hogy megszegték a lefoglalási szabályokat.
Morvai Krisztina a fentiekkel Lendvai Ildikó azon keddi felszólítására reagált, amely szerint a Jobbik EP-képviselőjének le kellene mondani mandátumáról, mivel annak a Budaházy Györgynek kért védelmet, aki megalapozottan gyanúsítható "terrorista halálbrigád" vezetésével.
Morvai Krisztina szerint a "népnyúzó MSZP" az SZDSZ sorsára jut az áprilisi választásokon, és "ordas eszméivel együtt a történelem süllyesztőjébe kerül".
Gaudi-Nagy Tamás elmondta: "jelenleg Magyarországon nincs jogállam", helyette "emberjogi" és "közbiztonsági válsághelyzet" van.
A Jobbik igazságügy-miniszterjelöltje kijelentette, Lendvai Ildikó olyan párt elnökeként szólítja fel Morvai Krisztinát lemondásra, amely párt politikus tagjai "jogerős ítéletekkel megállapított módon, tucatnyi esetben éltek vissza a köztisztségből fakadó bizalommal", emlékezete szerint ráadásul Lendvai Ildikó volt kampányfőnökét vesztegetés miatt jogerősen börtönbüntetésre ítélték.
A Központi Nyomozó Főügyészség Budaházy Györgyöt terrorcselekménnyel, robbanóanyaggal visszaéléssel, emberölés előkészületével és aljas indokból elkövetett súlyos testi sértéssel gyanúsítja, amit a gyanú szerint Budaházy bűnszervezetben, annak vezetőjeként követte el. Az ügyészség szerint a cselekményeket "Katonai Parancsnokság" néven az ő utasítására, huzamos együttműködés keretében, szervezetten valósította meg a sajtóban Magyarok Nyilai néven emlegetett csoport.
A büntetőügynek jelenleg 17 gyanúsítottja van, akik közül - Budaházy Györggyel együtt - jelenleg 11 ember van előzetes letartóztatásban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!