Belföld

2010.03.19. 15:25

Megállt a szíve egy futballistának

Jelenleg is eszméletlen állapotban, lélegeztetőgépen van az a futballista, aki csütörtök este lett rosszul a szolnoki kispályás labdarúgó-bajnokság soros fordulójában, a Tiszaligeti műfüves pályán - közölte a létesítményt működtető Szolnoki Sportcentrum Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója pénteken az MTI-vel.

MTI

Rózsa József elmondta, hogy a család kérésére az orvosok egyelőre nem adhatnak bővebb felvilágosítást a 46 éves játékos hogylétéről. A sportvezető szerint a jelenlévők első döbbenetét követően tökéletesen szervezetten, szakszerűen és gyorsan zajlott a segítségnyújtás.
"Úgy tudom, a játékos kezdő volt csapata idei első bajnoki meccsén, majd néhány perc elteltével cserét kért, hogy rövid pihenőt tartson az oldalvonal mellett. Ezt követően váratlanul összeesett" - elevenítette fel a történteket. 
Először csapattársai részesítették elsősegélyben - kihúzták a nyelvét és szívmasszázst alkalmaztak -, majd egy másik csapat éppen akkor érkező játékosa, Kiss Attila érsebész vette át tőlük az újraélesztést. Eközben - alig egy-másfél perc leforgása alatt - a sportcentrum négy defibrillátorának egyikével a létesítmény szakképzett munkatársa is megérkezett. Az orvos azonban végül úgy ítélte meg: annak használatára nincsen szükség - mondta az ügyvezető igazgató.
Az érsebész körülbelül tíz percig, a kiérkező rohammentősök pedig még újabb közel fél órán át küzdöttek a férfi életéért a pálya mellett. Csak komoly nehézségek árán tudták szállítható állapotba hozni a játékost, akinek hol megindult, hol újra leállt a szívműködése.
Az amatőr sportolót jelenleg is a Hetényi Géza kórház intenzív osztályán ápolják.
Rózsa József utalt arra is: a férfi játékostársainak beszámolója alapján a labdarúgóval korábban is előfordult már, hogy rosszul lett egy mérkőzésen. Igaz, miután a kispadon ülve elvesztette eszméletét, még az orvosi segítség megérkezése előtt magához tért. Akkor kivizsgálták, ám semmiféle olyan elváltozást nem találtak nála, amely miatt ne folytathatta volna a sportolást.
A kispályás bajnokságon egyébként összesen megközelítőleg ezer – zömmel szolnoki, kisebb részben a környékbeli településekről érkező - amatőr focista szerepel és egy-egy forduló alkalmával, így csütörtökön este is 100-150 ember lép pályára. Ezért a komplexum üzemeltetője minden ilyen versenysorozat előtt tájékoztatón és a versenykiírásban is felhívja a játékosok figyelmét a rendszeres orvosi ellenőrzés fontosságára – hangsúlyozta Rózsa József, aki hozzátette: a történtek tanulságait elemezve utóbb többekben felvetődött, hogy a mentőautó nem tudta teljesen megközelíteni a helyszínt, ezért volt kénytelen a szomszédos kézilabdapályán parkolni.
A jármű azonban elvileg akár a műfüves pálya mellett is megállhatott volna, ám a nemrégiben épült létesítményen belüli közlekedés lehetőségeit – mivel hasonló eset itt még nem fordult elő – a mentősök sem ismerhetik.
"Ezt elmagyarázni pedig nagyobb időveszteséget okozott volna, mint az orvosoknak áthidalni a beteg és a jármű közötti távolságot" – fogalmazott Rózsa József.

Ezek is érdekelhetik