Belföld

2010.03.19. 15:06

Lejárt a külképviseleti névjegyzékbe jelentkezés határideje

Péntek délután 16 órakor lejárt a külképviseleti névjegyzékbe jelentkezés határideje, aki eddig nem vetette fel magát a névjegyzékbe, már nem szavazhat a külképviseleteken az áprilisi országgyűlési választáson.

MTI

Az áprilisi országgyűlési választáson a külföldön tartózkodó választópolgárok a Magyar Köztársaság nagykövetségein és főkonzulátusain akkor szavazhatnak, ha a helyi jegyzőnél 16 óráig jelentkeztek a külképviseleti névjegyzékbe.
Ezt az Országos Választási Iroda internetes oldala, a www.valasztas.hu szerint a határidőig mintegy nyolcezren tették meg az első és körülbelül ugyanennyien a második fordulóra. A névjegyzéken szereplők száma azonban még minden bizonnyal növekszik, mivel a jegyzők folyamatosan rögzítik a névjegyzékbe felvetteket a választás informatikai rendszerében, ráadásul a jogorvoslatok sem zárultak még le mindenhol.
A külképviseleti névjegyzékbe vétel március 19-i határideje jogvesztő, vagyis ezután már senkit nem lehet felvenni. Amikor valakit felvettek a külképviseleti névjegyzékbe, egyidejűleg törölték a lakóhelye szerinti névjegyzékből, hogy ne szavazhasson két helyen.
A választópolgár, miután felvették a külképviseleti névjegyzékbe, ugyancsak délután 16 óráig kérhette, hogy töröljék a külképviseleti névjegyzékből és vegyék vissza a lakóhelye szerinti szavazókörbe. Eddig volt lehetőség arra is, hogy az a választópolgár, aki már jelentkezett a külképviseleti névjegyzékbe, megváltoztassa külföldi szavazásának helyszínét.
A választópolgárok 88 külképviseleten - nagykövetségen és konzulátuson - adhatják le voksukat. A legnépszerűbb külképviselet London, ott kíván szavazni a jelentkezők közel 20 százaléka. 
A www.valasztas.hu oldalon megtalálható a külképviseletek címe és az ottani szavazás ideje is. A külképviseleteken az első fordulót a magyarországi szavazás előtt egy héttel kell megtartani, hogy az urnák időben hazaérkezhessenek. Ez azt jelenti, hogy a külképviseleteken április 4-én, húsvét vasárnap lesz a voksolás, az amerikai kontinensen pedig még egy nappal korábban, április 3-án. A külképviseleteken a második fordulót már a magyarországi szavazással egy időben tartják, kivéve az amerikai kontinenst, ahol egy nappal korábban, április 24-én lesz a voksolás.  
2006-ban az országgyűlési választás első fordulójában 8.112-en szerepeltek a külképviseleti névjegyzékben és 5.944-en a második fordulóban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!