Belföld

2010.03.24. 17:15

A kormány előtt a főváros vitatja meg a BKV-szerződést

FMH - Azt követően kerül a kabinet elé a BKV hosszú távú támogatásáról a kormánnyal kötendő szerződés, hogy a dokumentumot megvitatta a főváros - közölte a kormányszóvivő.

MTI

Szollár Domokos szerdai budapesti sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva közölte: a szerződés elkészült, a pontos szövegéről azonban még tárgyalnak, azután kerül a kormány elé a dokumentum, hogy a főváros már megvitatta. Mint mondta, a Fővárosi Közgyűlés várhatóan a jövő héten tárgyal a kormánnyal kötendő szerződésről, amely a BKV hosszú távú támogatását részletezi.
A nap folyamán Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettes bejelentette, hogy a Fővárosi Közgyűlés jövő szerdai rendkívüli ülése elé kívánja terjeszteni a kormány és a főváros közötti BKV-finanszírozásról szóló szerződés tervezetét.
Szollár Domokos elmondta: a kormány szerdai ülésén nem foglalkozott a BKV-szerződésével, a múlt decemberi, a főváros és a kormány közötti szándéknyilatkozatban az szerepelt, hogy idén tavasszal kötik meg a szerződést a BKV finanszírozásáról.
A szóvivő emlékeztetett arra, a szerződés célja, hogy intézményesüljön az állami szerepvállalás a BKV-finanszírozásában, ne ad hoc jellegű legyen, vagyis ne évről évre pótolják a hiányzó összegeket, hanem több évre előre meghatározzák, milyen módon vesz részt a magyar állam a fővárosi közlekedési társaság finanszírozásában.

Szollár Domokos utalt arra, hogy a kormány a szándéknyilatkozatban több feltételt támasztott a finanszírozással kapcsolatban: a BKV-nak meg kell újulnia, átláthatóan kell működnie, hogy felelősséggel lehessen adófizetői pénzt adni a cégnek. 
Hozzátette: a szerződés elkészült, elküldték a fővárosnak, amely várhatóan a jövő héten tárgyalja.
Bajnai Gordon kormányfő, Demszky Gábor szabad demokrata főpolgármester és Horváth Csaba szocialista kormánybiztos december 23-án írta alá a BKV fenntartható finanszírozásának feltételeiről szóló szándéknyilatkozatot, amely szerint a kormány több részletben, összesen 23 milliárd forinttal segíti a közlekedési társaság működését.
A kormány és a BKV közötti szerződésről szólva Ikvai-Szabó Imre a Fővárosi Közgyűlés BKV-ügyeket vizsgáló bizottságának szerdai ülésén felidézte: a szándéknyilatkozat aláírása után a főváros, illetve a Pénzügyminisztérium (PM) szakértői is elkészítettek egy-egy szerződést januárra. 
Mint mondta, a két anyag között "alapállásbeli és tematikai ellentmondások" voltak, ezért egyeztetések kezdődtek a PM-mel. A főváros március közepén megkapta Oszkó Péter miniszter válaszát, amelyben  három kérdéskörben elutasította a főváros javaslatát. Közölte: "erre volt egy főpolgármesteri reakció" múlt pénteken, Demszky Gábor a miniszternek írt válaszában ragaszkodott ahhoz, hogy a három pontot a fővárosnak kedvezően rögzítsék.  
Elmondta: Horváth Csaba kormánybiztos segítségével a miniszterelnök a főváros számára kedvező döntést hozott két kérdésben, és a végső tervezetbe a fővárosnak kedvezően "vezették át" a javaslatokat. Ezt az anyagot jelenleg szakértők nézik át - mondta Ikvai-Szabó Imre, hozzátéve, hogy a közgyűlés rendkívüli ülésére be kívánja terjeszteni az anyagot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!