Belföld

2010.03.18. 10:22

A Jobbik a magyar föld védelmében is radikálisan lépne fel

FMH - Vona Gábor, a párt miniszterelnök-jelöltje akár az uniós tagságról is újra tárgyalna a magyar mezőgazdaság, és az arra épülő élelmiszer-és feldolgozóipar védelme érdekében, mert a mezőgazdaságot stratégiai ágazatnak tekinti.

MTI

A Jobbik elnöke a Heves megyei Gyöngyössolymoson sajtótájékoztatón mutatta be Varga Gézát, a Jobbik mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszterjelöltjét, aki úgy fogalmazott: a radikális változtatási szándék a vidékmentő és a mezőgazdasági program minden elemében tetten érhető. Abból indul ki, hogy a mezőgazdaság az elmúlt 20 évben nem tudta megoldani a vidék gondjait - mondta.
Varga Géza közölte: "a fejéről a talpára állítják" a rendszert, és egy vidékfejlesztési keretbe teszik a mezőgazdaságot, elismerve, hogy a vidékfejlesztés legfontosabb eleme - de csak egy eleme - a mezőgazdaság.
Alappillérnek nevezte a miniszterjelölt a magyar föld megvédését a külföldi és hazai spekulánsoktól. A földtörvény módosításával az államot tennék "az első helyre", hogy elővásárlási jogával éljen, ha vételi vagy eladási szándéknál "sandaságot" lát. A felvásárolt földekkel pedig a fiatalokat is segítenék, akár hosszú távú bérlettel.
Varga Géza azt mondta, a földvédelmet annyira komolyan gondolják, hogy hajlandók újratárgyalni az EU-tagságot is, "és megkérdőjelezni, ha kell". Indoklása szerint a Jobbik a lokális érdeket helyezi előtérbe, ezzel pedig sok ponton összeütközésbe fog kerülni az unióval.
A párt vidékfejlesztési szemléletét a "szivárványgazdasággal" jelképezte, aminek része a lokális gazdaság, a környezeti, szociális és közösségi értékek, az egyéni érvényesülés.
Vona Gábor Gyöngyössolymoson reagált Varga Mihály Fidesz-alelnök kedden, egy nagygyűlésen elhangzott kijelentésére, miszerint a "hergelő" Jobbik a tűzzel játszik, amikor erőszakká transzformálja az emberek jogos indulatát.
A Jobbik elnöke azt mondta: Varga Mihály nyilvánvalóan megpróbálja távol tartani a Jobbiktól azokat, akik még a két párt között "vacillálnak", a kutatások szerint több százezer ilyen ember van.
A Jobbik a programjával érvel, "a Fidesz pedig mindenféle démonizálással meg boszorkányüldözéssel próbálja ezt a problémát a maga javára fordítani" - mondta.
Vona Gábor hozzátette: Varga Mihálynak el kellett volna olvasnia a Jobbik programját, "és akkor nem mondana ilyen sületlenségeket". Én olvasom a Fidesz programját, abban jóval kevesebb tényt találtam, mint a miénkben, úgyhogy azt mondom, valóban ne játsszunk a tűzzel, de ne játsszunk az igazsággal, és az emberek hiszékenységével sem - mondta a Jobbik elnöke.

Ezek is érdekelhetik