Belföld

2010.02.19. 12:38

Elszámoltatnának, feljelentenek a civilek

FMH - Az államháztartási mérleg valódiságát kérdőjelezi meg a Civil Összefogás Fórum (CÖF), amely elszámoltatási kerekasztalt hozott létre és a közeljövőben ismeretlen tettes ellen tesz feljelentést.

MTI

Fricz Tamás politológus a CÖF által rendezett sajtótájékoztatón közölte: a szervezet azt vélelmezi, hogy az államháztartási mérleg mögött álló vagyonkimutatások nem állnak stabil lábakon, és büntetőjogi felelősség merül fel.
Csizmadia László, a CÖF szóvivője hozzátette: azt szorgalmazzák, hogy az államháztartási mérleg készítőit az adatok hitelességéért büntetőjogi felelősség terhelje. A civil szervezet szerint  azonnal el kell kezdeni a kormányzati és kormánypárti politikusok, valamint az állami és közigazgatási vezetők vagyonának vizsgálatát, s a vizsgálaton fennakadt személyek ellen büntető eljárást kell indítani. Az összes egyéb, állami irányítású és önkormányzati cég meghatározott érték feletti privatizációs szerződését 2002-ig visszamenőleg meg kell vizsgálni.
Fricz Tamás kiemelte: az elszámoltatási kerekasztal célja, hogy a civil társadalom nyomást gyakoroljon a következő kormányra, hogy az mindenképpen hajtsa végre az elszámoltatást. E nélkül ugyanis nem lehet továbblépni - fejtette ki. 
Csath Magdolna közgazdász, a CÖF tagja arról beszélt, hogy Magyarország a "gazdasági Trianon" állapotában van, amelynek okát a gazdasági visszaélésekben jelölte meg. Bencze Izabella jogász elmondta, hogy az erkölcsi felelősségre vonás részeként az elszámoltatási kerekasztal fehér könyvet állít össze azokról a jogszabályokról, amelyek az elmúlt években születtek, és negatív hatásúak voltak. Példaként azt a 2005-ben született jogszabályt említette, amely lehetővé tette a nemzeti vagyon csomagban történő értékesítését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!