Belföld

2010.01.29. 06:05

Több támogatás kellene a gyógyfürdőknek

FMH - Lapinformáció szerint a gyógyfürdők nem kapnak elég támogatást az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól, árat viszont nem nagyon emelhetnek, mert a betegek már így se nagyon bírják a költségeket.

MTI

Ákoshegyi György, a Magyar Fürdőszövetség főtitkára szerint mulasztásos törvénysértést követett el az egészségügyi tárca, mivel 2008 decembere óta nem hirdeti ki a gyógyfürdő-szolgáltatások új árait, a 2006 óta változatlan társadalombiztosítási támogatás miatt jelentősen nő a fürdők vesztesége - írta a Világgazdaság. A lap pénteki számában a főtitkár elmondta: az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral (OEP) négy éve kialkudott ár alig éri el a szolgáltatások önköltségét, a legtöbb kezelési fajtánál pedig meg sem közelíti azt; az árak 75, 50, 35 százalékát fizeti csak meg a biztosító – állítja a főtitkár.
Az egészségügyi tárca sajtóosztálya a lappal azt közölte: a gazdasági világválság nem kímélte Magyarországot sem, így az Egészségbiztosítási Alap helyzete miatt az új árak érvényesítésére nem volt lehetőség. Az OEP illetékese szerint azonban ez nem akadálya a fürdők áremelésének, hiszen a szolgáltatásaik szabadárasak, viszont Ákoshegyi György szerint nem srófolhatják tovább a betegektől kért díjat. 
A főtitkár példaként elmondta: az OEP az országos fürdőkben alkalmazott 4000 forinthoz csupán 882 forintos támogatás ad, a fürdők pedig 200–500 forint közötti kiegészítést kérnek a betegektől. Sok idős, krónikus beteg ezt sem tudja megfizetni, így azt tapasztalják, hogy egyre többen fordítanak hátat a gyógyfürdőknek. Pedig a legjobb rehabilitációt ott kapnák, mellékhatások nélkül – állítja a főtitkár.
Az OEP-pel szerződött 166 fürdő elvileg szerződést bonthatna, de a főtitkár szerint ezt üzleti és egészségpolitikai okokból sem teszik meg. Viszont egyre több helyen szüntetik meg a legveszteségesebb kezeléseket. 
Tavaly 4 milliárd forintot fordított az OEP a gyógyfürdő-ellátások finanszírozására, az idei költségvetési előirányzat 3,8 milliárd, de a kassza felülről nyitott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!