Belföld

2010.01.04. 14:29

Áradnak a folyók a Tiszántúlon

A Tisza bal partján továbbra is készültség van érvényben Tiszafüred és Rakamaz között, a Hortobágy-Berettyón ugyancsak folyamatosan emelkedik a vízszint. A Tiszántúlon 335 kilométer töltésen folynak védekezési munkák

MTI

A Berettyó felső szakaszát kivéve még valamennyi folyó árad a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Tikövizig) működési területén, ahol összesen 335 kilométer töltésen folynak védekezési munkák - közölte Bara Sándor védelemvezető hétfőn az MTI-vel.
Tájékoztatása szerint a Berettyón Pocsaj térségében van elsőfokú készültség. Ott már tetőzött a folyó vízszintje, s megkezdődött az apadás.
A Berettyó alsó szakaszán, Szeghalomnál folytatódik az áradás. Négy óra alatt 15 centimétert emelkedett a víz szintje: délelőtt 10 órakor Szeghalomnál 382 centiméter volt a vízállás - tette hozzá a Tikövizig igazgatója.
Bara Sándor kitért arra, hogy a Tisza bal partján továbbra is készültség van érvényben Tiszafüred és Rakamaz között. Tokajnál vasárnap óta 20 centimétert emelkedett a víz szintje, délelőtt 692 centimétert mutatott a vízmérce.
A Hortobágy-Berettyón ugyancsak folyamatosan emelkedik a vízszint, emiatt elsőfokú a készültség - mondta a védelemvezető.
Közlése szerint az igazgatóság területén továbbra is összesen öt szakaszon van belvízvédelmi készültség: másodfokú a készenlét a Hamvas-Sárréten, valamint a Berettyó-Sebes-Körös között az alsó szakaszon. Elsőfokú van érvényben a Tisza mentén két belvízvédelmi szakaszon, valamint a Berettyó-Sebes-Körös között, a felső szakaszon.
A Tikövizig működési területén összesen 5350 hektárt borít belvíz, 13 szivattyútelep összesen mintegy 1,6 millió köbméter vizet emel át naponta a befogadókba. Az ár- és belvízvédekezésben összesen 113-an vesznek részt - tette hozzá a védelemvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!