Belföld

2009.12.16. 14:28

Nem vörös csillagon áll az ország karácsonyfája

Szollár Domokos cáfolta azokat a sajtóhíreket, amelyek szerint a Kossuth téren álló karácsonyfát a Parlament csúcsáról 1991-ben eltávolított vörös csillagba ácsolták bele.

MTI

A Kossuth téren álló karácsonyfájának talapzata nem a Parlament csúcsáról 1991-ben eltávolított vörös csillag; Szollár Domokos kormányszóvivő szerdai sajtótájékoztatóján cáfolta az erről szóló sajtóhíreket.
Szollár Domokos leszögezte: az ország karácsonyfájának talapzata külön erre a célra készült ácsolaton áll, évek óta ezt használják, igaz, ez is ötágú csillag formájú, de zöld színű.
A Parlament csúcsáról eltávolított vörös csillagot pedig 1991. augusztus 12-én az Országgyűlés műszaki osztálya egy szerződés keretében átadta a Magyar Nemzeti Múzeum Legújabbkori Történeti Múzeumának - közölte.
A parlament kupolájáról a vörös csillagot 1990 márciusában vették le. A csillag több mint tíz mázsa súlyú, három méter átmérőjű volt.
Kupper András Fideszes képviselő blogján december 13-án jelent meg az a bejegyzés, miszerint "a tiltott kommunista jelkép szolgál talpfául az ország karácsonyfájának." A hír másnap felkerült az Index egyik blogjára a Képviselő Funky-ra is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!