Belföld

2009.11.21. 13:47

Fidesz-KDNP: ellehetetlenül a fogyatékkal élők foglalkoztatása

A Fidesz-KDNP szerint a kormány "egy újabb balegyenessel nem csak megrendíti, hanem végleg földre is küldi" a fogyatékkal élőket foglalkoztató cégeket, intézményeket.

MTI

A Fidesz-KDNP elfogadhatatlannak tartja, hogy a fogyatékkal élők foglalkoztatásától 8,6 milliárd forintot vonna el a jövő évi költségvetésben a kormányzat.
Soltész Miklós, a frakciószövetség népjóléti kabinetjének vezetője szombati budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a kormány "egy újabb balegyenessel nem csak megrendíti, hanem végleg földre is küldi" a fogyatékkal élőket foglalkoztató cégeket, intézményeket. Ezrek kerülhetnek utcára és olyan jól szervezett cégek szűnhetnek meg, amelyek nem csak foglalkoztattak, hanem rehabilitációt is megvalósítottak. 
 Kifogásolta azt is, hogy a szaktárcánál egy olyan rendelet készül, amely a cégek, civil és szociális intézmények foglalkoztatási lehetőségeit szűkítené.  
A kereszténydemokrata politikus elmondta: 2004-ben még mintegy 54 ezer megváltozott munkaképességű embert foglalkoztattak Magyarországon, ami alig 10 százalékos foglalkoztatásnak felelt meg. Ez az arány 2008-ra a szocialisták "áldásos tevékenységének következtében" a kétharmadára csökkent. Összehasonlításul elmondta, hogy az Európai Unióban 40-50 százalékos, sőt van olyan ország, ahol 60-70 százalékos az ilyen emberek foglalkoztatottsága.  
Az ellenzéki politikus idézte az Állami Számvevőszék októberi jelentését is, miszerint adott összegű támogatásból lényegesen több megváltozott képességű személy foglalkoztatását lehetne megvalósítani.
A szakpolitikus szóvá tette, hogy a fogyatékos emberek támogatását célzó közpénzekből Gyurcsány Ferenc volt titkárát milliós fizetéssel vették fel egy megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztató céghez.
A kereszténydemokrata képviselő bírálta a kormányt azért is, mert a fogyatékos szervezetektől több száz millió forintot vonnak el, így a hallás-, a mozgás- és látássérült, valamint értelmi fogyatékosok képviseletei jövőre szinte teljesen ellehetetlenülnek. Hozzátette: támadás érte azokat az intézményeket is, ahol a fogyatékkal élőket ápolják, gondozzák, hiszen jövőre 8-10 százalékkal kevesebb forrásból gazdálkodhatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!