Belföld

2009.10.15. 15:56

Viharkárok - mikor fizet a biztosító?

Több mint hétezer kárigény érkezett eddig a biztosítótársaságokhoz a hétfő óta tartó szélvihar miatt; a kárigények összértéke elérheti a félmilliárd forintot - közölték a biztosítótársaságok csütörtökön az MTI-vel.

feol.hu

Az Aegon Biztosítóhoz csütörtök délutánig ezerötszáz kárbejelentés érkezett, amelyek kárértéke százmillió forint, de a bejelentések intenzitása alapján 2.500 kárigénnyel számolnak - olvasható a biztosító által küldött közleményben.
A károk nagy részét a biztosító szemle nélkül, a telefonos bejelentés alapján intézi. A szemleköteles károk esetében a kárszakértők a bejelentéstől számított 24 órán belül felveszik a kapcsolatot az ügyféllel és a biztosító a kárfelmérés után azonnal elindítja a kárösszeg utalását - írták.
A közlemény hangsúlyozza, hogy a károkat bizonyító maradványokat, törmelékeket meg kell őrizni, illetve fényképet, videofelvételt is elfogad a biztosító a kárbejelentés alapjául.
A Generali Biztosítóhoz - tájékoztatásuk szerint - eddig ezerötszáz bejelentés érkezett az ország négyszáz településéről. Csütörtök reggel két nagyobb, 4-4,5 millió forintos kárt is jeleztek Sátoraljaújhelyről és Csengersimáról, de Budapesten és környékén is több esetben keletkezett egymillió forintot is meghaladó kár.
Kisebb, 50 ezer forintot meg nem haladó károk esetében a biztosító telefonos kárrendezést is biztosít - közölték.
A Groupama Garancia Biztosítóhoz az elmúlt napok viharkárai kapcsán eddig 1.800 bejelentés érkezett 100 millió forintos összesített kárösszeggel, de becslésük szerint várhatóan 3.500 károsultnak fizetik ki a kárát 200-250 millió forint összegben.
Tájékoztatásuk szerint a legtöbb kárbejelentés Hajdú, Szabolcs és Békés megyéből érkezett. Hozzátették, hogy a társaság azonnal megkezdte a kárfelmérést, az adatok feldolgozása folyamatos. A nagy értékű károk felmérése prioritást élvez, annak érdekében, hogy minél gyorsabban meg lehessen kezdeni a helyreállítási munkákat. A kisebb értékű, 100 ezer forint alatti károk esetén a társaság alkalmazza a gyorsított, telefonos kárrendezést - közölték.
A kisebb károkat gyorsított ütemben, 1-2 napon belül kifizeti, a nagyobb károknál pedig szükség esetén kárelőleget fizet a társaság.

MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!