Belföld

2009.10.22. 19:28

Navracsics Tibor: konszenzusra van szükség 1956 megítéléséről

Akkor következhet el október 23-a igazi ünnepi jelentősége, amikor végre teljes konszenzus lesz 1956 megítélését illetően - mondta Navracsics Tibor az 1956-os forradalom és szabadságharc 53. évfordulója tiszteletére rendezett ünnepségen csütörtök este Csornán.

feol.hu

A Fidesz parlamenti frakcióvezetője hangoztatta: akkor érezhetjük át az ünnep igazi jelentőségét, ha végre szalonképtelenek lesznek azok a vélemények, amelyek 1956-ról elítélően fogalmaznak, és amikor végre szalonképtelenek lesznek azok a politikusok, "akik fennhangon dicsőítenek egy diktatúrát, és a diktatúra elleni küzdelmet rossznak állítják be".
1956. október 23-a a szabadságért vívott küzdelem, a hazugság ellen vívott küzdelem, a becsületes életért vívott küzdelem ünnepe - mondta a szónok, hozzátéve, hogy a mai napig vannak olyan emberek, akik számára 1956 nem forradalom, hanem "a szocializmus elleni összeesküvés".
A politikus szerint addig nem beszélhetünk nemzeti ünnepről, amíg funkcióban vannak olyan emberek, akik tagadják ennek az ünnepnek a jelentőségét.
Holott "még ma a magyar Országgyűlésben is van olyan képviselő, aki számára 1956 nem szabadságharc, hanem nyilas keretlegények antiszemita randalírozása".
Hogyan sáfárkodtunk 1956 örökségével? - tette fel a kérdést. Hiszen azt látjuk húsz évvel a rendszerváltás után, hogy ma is sokan kételkednek a demokráciában, sokan kételkednek abban, hogy megéri Magyarországon becsületesen élni, sokan kételkednek abban, hogy lehet-e egyáltalán szabadon élni.
"Magyarország ma boldogtalan ország, mert elvették az emberek hitét" - mondta.
Elvették a hitüket, hogy jobb lehet a sorsuk, hiszen azt láthatják, hogy sok esetben a hazugság, a gáncsoskodás, a becstelen életvitel vezet sikerre, a becsületes élet pedig a sikertelenséghez. A hitet kell visszaadnunk, hogy méltók legyünk 1956 és 1989 szelleméhez.
Navracsics Tibor rámutatott: ahogy 1956 és 1989 a változást képviselte, úgy most is változásnak kell következnie. A változáshoz olyan emberek kellenek, akik tudják, hogy Magyarországnak van jövőképe. Részt kell venni a változásban, elő kell idézni a változást, "hogy Magyarországon ismét a szabad, őszinte és becsületes életnek legyen értelme" - hangoztatta a politikus.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!