Belföld

2009.10.26. 20:24

Megkezdte az olaszliszkai gyilkosság másodfokú tárgyalását a Debreceni Ítélőtábla

Az elsőfokú bírósági ítélet ismertetésével kezdődött meg hétfőn a Debreceni Ítélőtáblán az olaszliszkai gyilkosság, ifj. H. Dezső és társai ügyének tárgyalása, a nap folyamán ismertették az igazságügyi elmeorvos-szakértői véleményeket is és a tanácsvezető bíró ismertetett egy, a büntetés-végrehajtási intézetben elfogott levelet.

feol.hu

A nagy érdeklődésre tekintettel a tárgyalást a táblabíróság épületének aulájában tartották rendkívüli biztonsági intézkedések közepette - számolt be a helyszínről az MTI tudósítója.
Az érdeklődők - többnyire debreceni joghallgatók - a repülőtereken megszokott biztonsági ellenőrzések után juthattak be a tárgyalás helyszínére. A megbilincselt vádlottakat vezetőszíjon kísérték a tárgyalóterembe, ahol jelen voltak a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Hortobágy kommandójának tagjai is.
Az iratismertetések után a vádat képviselő fellebbviteli főügyész fenntartotta korábbi bizonyítási indítványait, mint ahogy a vádlottak védői is. Ezekről az indítványokról később határoz a büntetőtanács.
A tárgyalás hétfő délután igazságügyi elmeorvos-szakértői vélemények ismertetésével folytatódott. Meghallgatásukra azért volt szükség, mert a vádlottak családjában még 1994-ben történt egy hasonló baleset, amikor egy lányt halálos közúti baleset ért, elgázolták.
A védői kérdések elsősorban arra irányultak, hogy a vádlottak kóros indulat hatására követhették-e el a cselekményt, illetve fennállhatott-e az úgynevezett "rövidzárlati cselekmény" esete. Ennek azért van jelentősége, mert így esetlegesen felmerülhetne az erős felindulásban elkövetett emberölés lehetősége, amelyet a bírói gyakorlat és a törvény is enyhébb megítélésben részesít.
A szakértők - fenntartva korábbi véleményüket -, ezen lehetőségeket gyakorlatilag kizárták.
A tárgyalás végén Balla Lajos tanácsvezető bíró ismertetett egy, a büntetés-végrehajtási intézetben elfogott levelet, amelyet az első fokon életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélt id. H. Dezső a cellatársa közvetítésével próbált a börtönben feleségének, az ötödrendű vádlottnak eljuttatni.
Cellatársa azonban átadta a levelet az egyik börtönőrnek, az intézet parancsnoka pedig eljuttatta azt a bírónak.
A levélben id. H. Dezső másokat vádol a gyilkosság elkövetésével, s azt írja a feleségének: "ne te szenvedj másokért", ő maga pedig sokallja a "30 évet egy pofonért". Kitér arra, hogy bár valamennyi vádlott családtag, ki kell derülnie az igazságnak. Arról ír például, hogy a hetedrendű vádlott, J. Gusztáv "véres ruháját" elégették.
A levéllel kapcsolatban a bíróságon sem írója, sem címzettje, sem a vádlottak többsége nem kívánt semmit közölni, s kérdésre sem voltak hajlandóak válaszolni.
A levélben megvádoltak közölték: "olyan nem történt, ami a levélben van".   
Szögi Lajos tiszavasvári tanárt a gyermekei szeme láttára verték agyon 2006. október 15-én Olaszliszkán, miután a férfi autójával elsodort egy út mellett haladó kislányt, aki az árokba esett, de nem sérült meg.
A vádlottak kinyitották a jármű ajtaját, megragadták a férfit és a vezetőülésből a gépkocsi mellé húzták. Ezután a férfit közvetlen közelről, fején, illetve felsőtestén ököllel ütötték, verték, rugdosták.
Az ügyet első fokon a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság tárgyalta, és a 8 vádlottat bűnösnek találta társtettesként, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettében. A megyei bíróság május 29-én kihirdetett ítéletében a másodrendű vádlottat életfogytig tartó fegyházbüntetésre (azzal, hogy legkorábban 30 év kitöltése után bocsátható feltételes szabadságra), a többi felnőtt korú vádlottat egyenként 15 éves fegyházbüntetésre, a két (az elkövetéskor még) fiatalkorú vádlottat pedig 10 év fiatalkorúak börtönbüntetésére ítélte.
Az ügyészség továbbra is súlyosítást indítványoz, négy vádlott tekintetében életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabását, míg egy vádlott esetében a büntetésének a súlyosítását kérték. A védelem felmentésért, enyhítésért, illetve az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezése érdekében jelentett be fellebbezést.
A Debreceni Ítélőtábla kedden a bűncselekmény helyszínén, Olaszliszkán kihelyezett tárgyalást tart. Ítélethirdetés leghamarabb november 6-án várható.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!