Belföld

2009.10.16. 13:47

Közalapítványt hoznának létre - 120 ezer magyar gyermek él nyomorban

Közalapítvány létrehozását javasolja a Gyermekétkeztetési Alapítvány (GYEA) elnöke, mert véleménye szerint a jövő évi költségvetésben tervezett 17 milliárd forintos többletforrás sem oldja meg a rászoruló gyermekek iskolai szünet idején történő ellátását.

feol.hu

Király Gábor, a GYEA elnöke pénteki budapesti sajtótájékoztatóján javaslatukat ismertetve azt mondta: a gyermekek napközbeni ellátása nem lehet gazdasági, politikai csatározások tárgya. Nem évenként, hanem hosszú távra kell megoldani ezt a kérdést. Ezért azt javasolják, hogy a kormány hozzon létre 45 milliárd forintos alaptőkével egy gyermekétkeztetési közalapítványt.
Véleménye szerint az ehhez szükséges források részben biztosítva vannak, és a hiányzó összeg a prioritások megváltoztatásával előteremthető. Megjegyezte, az ország lakosságának hét százaléka, köztük 120 ezer gyermek nyomorban él. Közülük legalább 20 ezernek pedig a fizikai léte múlik azon, hogy iskolában, óvodában kedvezményesen vagy ingyen jusson ennivalóhoz.
Király Gábor azt mondta, a gyermekek a mai rendszerben az év 160 napján ellátatlanok, és annak ellenére, hogy a kormány a jövő évi költségvetésben jelentős többletforrást biztosít, a gyermekek hétvégi, ünnepnapi és tanítási szünetben történő étkeztetését nem orvosolja.
A GYEA elnökének javaslata szerint a létrehozandó közalapítvány 45 milliárd forintos vagyonának kizárólag a kamatai felhasználásával legalább 20 ezer gyermek napi háromszori étkezése finanszírozható lenne az év minden napján. A jogosultak körét pedig az óvodák és az iskolák pedagógusai jelölnék ki. Az alapítvány működését a befizetett 1 százalékos személyi jövedelemadóból fedeznék, míg a kormány a mindenkori inflációnak összegével pótolná az alaptőkét.
Az MSZP a jövő évi költségvetésről szóló törvényjavaslathoz plusz 17 milliárd forintról szóló módosító javaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek a múlt héten. Az indítványozók szerint az ehhez szükséges pénzt nagyobb részben - mintegy 11 milliárd forint erejéig - a céltartalék terhére, részben pedig az önkormányzati tárca fejezetén belüli belső átcsoportosítással szükséges előteremteni.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!