Belföld

2009.10.19. 13:14

Herényi bölcs döntésre számít, nem mond le a mentelmi jogáról

FMH - Herényi Károly MDF-es politikus hétfőn újságíróknak azt mondta, ha kérné, se tehetné meg, hogy lemondjon mentelmi jogáról.

feol.hu

Hozzátette: a mentelmi jogról szóló törvény elég határozottan rögzíti, hogy a mentelmi jog felfüggesztését csak szabálysértés esetén kérheti egy képviselő.
Kiemelte: igazságos és bölcs döntésre számít az Országgyűléstől a hétfői szavazáson. Hozzátette: mivel ez egy nyílt szavazás, ezért meg lehet majd nézni, hogy ki hogyan voksolt.
Az Országgyűlés hétfőn késő délután szavaz arról, hogy felfüggeszti-e Dávid Ibolya és Herényi Károly MDF-es képviselők mentelmi jogát.
Az Országgyűlés mentelmi bizottsága múlt keddi ülésén úgy döntött, hogy nem javasolja a parlamentnek a két képviselő mentelmi jogának felfüggesztését.
Kerék-Bárczy Szabolcs, a demokrata fórum szóvivője, vasárnapi sajtótájékoztatóján az MDF nevében felszólította azokat a politikusokat, akiknek a neve az adatgyűjtési ügyben felmerült, hogy a parlament hétfői ülésén ne szavazzanak Dávid Ibolya MDF-elnök és Herényi Károly országgyűlési képviselők mentelmi jogának felfüggesztéséről. 
Hozzátette: Dávid Ibolya és Herényi Károly személyes érintettsége miatt nem szavaz. Erre szólította fel Demeter Ervin és Kövér László fideszes, valamint Almássy Kornél független képviselőt is.
Az MDF június 25-i, az MTI-nek megküldött közleményében azt írta: koncepciós eljárás indult Dávid Ibolya és Herényi Károly ellen az úgynevezett lehallgatási botrány ügyében. A közleményben akkor az szerepelt: Dávid Ibolya és Herényi Károly kész az ügyészség elé állni, de követelik, hogy mindkettőjük kihallgatása legyen nyilvános, s azon részt vehessenek a média képvelői.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!