Belföld

2009.10.22. 10:23

A Rózsa Flores ügy tisztázását sürgette az EU képviselője

A Rózsa Flores Eduardo vezette csoport ügyének tisztázást sürgette La Pazban az EU képviselője, felszólítva a bolíviai igazságszolgáltatást: vegye figyelembe azokat a vizsgálatokat és jelentéseket, amelyek Magyarországon és Írországban készültek Magyarosi Árpád, illetve Michael Dwyer halálával kapcsolatban.

feol.hu

A terrorizmussal gyanúsított csoportot április 16-án kommandósakcióval számolták fel. A Santa Cruz-i Las Americas szállodában agyonlőtték a vezetőjüknek tartott, bolívia-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról származó Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. A magyar és román állampolgárságú Tóásó Elődöt és a bolíviai-horvát állampolgár Mario Tadicot őrizetbe vették.
Nigel Baker La Paz-i brit nagykövet, aki egyben az Európai Unió képviselője Bolíviában, szerdán a Palacio Quemadóban, a bolíviai kormánypalotában felkereste a főügyészséget, és kérte a vizsgálatok felgyorsítását, azoknak a magyar és ír dokumentumoknak a figyelembe vételét, amelyek kétségbe vonják az áprilisi kommandósakció hivatalos verzióját, s azt állítják, hogy valóságos kivégzés történt. 
Baker szerint - akinek nyilatkozatát a bolíviai hírportálok idézték csütörtökön - az eddigi bolíviai vizsgálatok túl sok kételyt ébresztenek, sok minden összekuszálódott, az ügy átpolitizálódhatott, s immár ideje "bírósági szakaszban megtalálni az igazságot". Az EU bolíviai képviseletét ellátó brit nagykövet a főügyészségen tett látogatását követően nyilatkozott a sajtónak, hangsúlyozva, hogy azok az országok, amelyekből a feltételezett felforgatók származnak, valódi igazságszolgáltatást követelnek.
A nagykövet hangsúlyozta, hogy Magyarországon és Írországban is nagyon alapos vizsgálatokat folytattak. Reményét fejezte ki, hogy minél előbb sikerül tisztázni az ügyet, s egyben hangsúlyozta azt is, hogy nem kíván beavatkozni a bolíviai igazságszolgáltatásba, de a közvéleménynek, az érintett kormányoknak és családoknak meg kell ismerniük az igazságot. 
Egy magyar vizsgálat szerint Magyarosit kivégezték - hét lövést kapott -, amikor már feltartotta kezét megadása jeléül. Egy másik törvényszéki boncolás - Dwyert vizsgálata - nyomán Írországban arra a következtésre jutottak, hogy egyetlen golyót kapott a szívébe, amikor az ágyán feküdt vagy ült - írta honlapján az El Deber című Santa Cruz-i lap. A La Razón című bolíviai lap tudósításában arra emlékeztetett, hogy a fegyverszakértői vizsgálatok nem találtak olyan nyomot Magyarosi kezén, amely azt bizonyította volna, hogy használta fegyverét.

MTi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!