Belföld

2009.09.15. 09:10

Cser-Palkovics szerint időhúzás folyik Dávid és Herényi ügyében

FMH - Újabb iratokat kér be az ügyészségtől a mentelmi bizottság Dávid Ibolya és Herényi Károly MDF-es politikusok mentelmi ügyében - mondta Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője a bizottsági ülés szünetében kedden Budapesten újságíróknak.

feol.hu

Hozzátette: ez a döntés semmi másról nem szól, mint az időhúzásról. "Ha ezekre az iratokra szükség van, akkor miért nem lehetett júliusban megtartani a bizottsági ülést, és miért nem lehetett az iratokat akkor bekérni?" - tette fel a kérdést.
Véleménye szerint egyértelmű, hogy az "MSZP a titkosszolgálatokat politikai céljaira használja fel", és az is egyértelmű, hogy ebben "az MDF az MSZP bűntársa".
Kiemelte: közvádas ügyekben nem szokás, hogy a mentelmi bizottság iratokat kér be az ügyészségtől. 
Cser-Palkovics András úgy fogalmazott: a bizottság mindenfajta döntés nélkül, meghatározhatatlan időre elnapolta a döntés lehetőségét is.
Az MSZP és az MDF közösen megakadályozták, hogy ez az ügy oda kerüljön, ahova való, az igazságszolgáltatás elé - jelentette ki az ellenzéki képviselő.
Újságírói kérdésre a fideszes képviselő közölte: a bizottság ellenzéki tagjai nem értik pontosan, hogy a szocialisták milyen iratokat kérnek még az ügyészségtől.
Sem Dávid Ibolya, az MDF elnöke, aki maga is tagja a mentelmi bizottságnak, sem Herényi Károly MDF-es politikus nem kívánt nyilatkozni a sajtónak a döntés után.
A legfőbb ügyész az UD Zrt.-vel kapcsolatban folyó eljárásában kérte ki a két MDF-es képviselőt, mert szerinte személyes adattal való visszaélés vétségével, valamint kényszerítés büntetésével lehet őket meggyanúsítani. 
Az UD Zrt. ügye tavaly ősszel robbant ki. Szeptember 12-én több napilap arról számolt be, hogy a cég ellen előző nap nyomozást indított a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI). Ugyanezen a napon Dávid Ibolya sajtótájékoztatón jelentette be: a birtokába került hangfelvétel szerint több egykori és jelenlegi politikus is érintett lehet az ő személyére vonatkozó adatgyűjtésben. Az MDF elnöke a legfőbb ügyésztől és az NNI-től is soron kívüli vizsgálatot kért, amit a Fővárosi Főügyészség később elutasított.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!