Belföld

2009.09.29. 14:29

Beletörődtek - a jövő évre felfüggesztik az egyházak 1+1 százalékos rendszerét

FMH - Jövőre, ideiglenesen felfüggesztik az 1+1 forint alapú egyházműködési finanszírozási rendszert - mondta Szollár Domokos kormányszóvivő miután Bajnai Gordon és a kormányzat képviselői kedden a Parlamentben egyeztettek a történelmi egyházak képviselőivel.

feol.hu

Ez azt jelenti, hogy visszaáll a vatikáni szerződésben meghatározott mérték a 2010-es rendkívüli költségvetési évben: az egyszázalékos felajánlások mellett a személyi jövedelemadó 0,5 százalékáig egészíti ki a kormány az egyházak működésére szánt keretet. (Idén az 1+1 százalékos rendszer működött, azaz amennyit az adózó az egyházaknak adható egy százalékból felajánl, ugyannyit kapnak az egyházak a költségvetésből.)
A kormányszóvivő azt mondta, úgy számol a kabinet, hogy 2011-től érdemi növekedés várható, s ez a felfüggesztés automatikusan eltűnik majd a rendszerből, és visszaáll az 1+1 százalékos megoldás. Az egyházak ezt beletörődéssel, de tudomásul vették - fogalmazott a kormányszóvivő.
Az egyeztetés nem volt egyszerű. Együttműködő, megoldást kereső volt, de nem volt jóhangulatú - mondta Szollár Domokos.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!