Belföld

2009.09.21. 10:59

A VDSZSZ kollektív munkaügyi vitát kezdeményez

Kollektív munkaügyi vitát kezdeményeznek közösen a vasutas szakszervezetek a kormánnyal a 40 milliárd forint elvonásáról, a helyközi közösségi közlekedés átalakításáról, valamint a menetkedvezményről - közölte a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) hétfőn a vasutas munkavállalói érdekképviseletek egyeztetését követően.

feol.hu

A VDSZSZ közlése szerint feltehetően kedden postázzák a miniszterelnökhöz írt közös levelüket, amelyben a  vasutas szakszervezetek a kollektív munkaügyi vitát kezdeményezik.
A szakszervezetek a közös kollektív munkaügyi vitát elsősorban a vasút költségtérítéséből elvonásra kerülő 40 milliárd forint, illetve a helyközi közösségi közlekedés átalakítása témakörében kezdeményezik, ami a menetkedvezmény kérdésére is kitér majd.    
A szakszervezet emlékeztet arra, hogy a törvény értelmében a kormánynak öt napon belül ki kell jelölnie képviselőjét. Ezt követően a kollektív munkaügyi vitában a megállapodásra hét nap áll rendelkezésre. Ezután nyílik lehetőség a munkabeszüntetésre. A sztrájktörvény szerint már a tárgyalás ideje alatt is lehet figyelmeztető sztrájkot tartani.
Simon Dezső, a Vasutasok Szakszervezete (VSZ) elnök az MTI-nek elmondta, hogy megítélésük szerint a mellékvonalakról 2007 végén a kormánnyal megkötött megállapodásuk nem működik, vagyis a kormány nem egyeztet a szakszervezetekkel a mellékvonalakról. Ezért döntöttek úgy, hogy közösen kezdeményezik a kollektív munkaügyi vitát, és bíznak abban, hogy a tárgyalóasztal mellett meg tudnak állapodni.
Borsik János, a Mozdonyvezetők Szakszervezete ügyvezető alelnöke az MTI-nek elmondta: szakszervezetük már első felhívásaiban is jelezte nyitottságát a többi szakszervezettel való közös fellépésre. A tárgyalások eredményétől vagy eredménytelenségétől függ, hogy sor kerül-e a munkabeszüntetésre. Szerinte a hétfői tárgyaláson résztvevő szakszervezetek többsége úgy nyilatkozott, hogy előbb tárgyalni kell, és ennek eredményeként vagy megállapodás születik, vagy súlyosbodik a konfliktus.
A VDSZSZ közlése szerint Gaskó István, a VDSZSZ elnöke nem lát "tárgyalási tartalékot".
Az egyeztetésen öt reprezentatív vasutas szakszervezet: a Vasutasok Szakszervezete, Mozdonyvezetők Szakszervezete, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete, a Pályavasúti Dolgozók Szakszervezete, a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete vett részt.
A vasutas szakszervezetek következő helyzetértékelésére szeptember 25-én kerül sor.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!