Belföld

2009.08.03. 15:29

Rekord forgalom Letenyén

FMH - Több mint 155 ezren vették igénybe a múlt hét utolsó három napján a két letenyei határátkelőt, ahol idén ezen a hétvégén volt a legnagyobb a forgalom.

feol.hu

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányságnak az MTI-hez hétfőn eljuttatott összesítése szerint ezúttal is szombatra esett a csúcsidőszak, amikor csaknem 91 ezer utazó lépett be vagy ki a Letenye-Muracsány (Gorican) közötti autópálya- illetve közúti átkelőn. 
A forgalom iránya azonban megfordult, mert míg az elmúlt hetekben folyamatosan nőtt a Magyarországról kiutazók száma, ezúttal már a Horvátországból érkezők voltak többen. A három napon Horvátországba több mint 55 ezren utaztak, visszafelé pedig csaknem 100 ezer utas lépett be a határon.
A múlt hét végén három nap alatt mintegy 130 ezer átlépőt regisztráltak Letenyén, akkor még a kiutazók voltak többségben, több mint 80 ezren. A tendencia azonban változatlan, a múlt évhez képest jelentősen megnőtt a lengyel, cseh és szlovák utasok, sőt az oroszok és az ukránok aránya is, a magyarok száma viszont kevesebb a tavalyinál.
Más horvátországi határátkelőkön és az ország autópályáin ugyancsak rekordot döntött a hétvége forgalma, holott az év első hét hónapjában még csökkenő turizmusról számoltak be a hatóságok. A horvát belügyminisztérium adatai szerint a múlt péntektől vasárnap éjfélig másfél milliónál is több utazó érkezett az országba, vagyis 25 ezerrel többen voltak, mint a múlt év hasonló időszakában.
Főként az Isztriai-félszigeten keresztül érkező, a szabadságukat most kezdő szlovének, németek és olaszok miatt a horvát autópályákon jelentős volt a zsúfoltság. A Horvát Autóklub (HAK) közlése szerint a Zágráb környéki fizetőkapuknál szombaton előfordult, hogy 20 kilométernél is hosszabban araszoltak a járművek. A sztrádák üzemeltetőinek adatai alapján leginkább a Dalmáciába vezető szakaszokon nőtt a forgalom, mégpedig 15,6 százalékkal a tavalyi augusztus elejéhez viszonyítva.
(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!