Belföld

2009.08.14. 13:17

Nem lesz, aki mentsen? Ellehetetlenülhetnek a tűzoltók

FMH - Jövőre már a tavasz elején megbénulhat a tűzoltóság munkája, ugyanis forrásátcsoportosítás miatt közel kétmilliárd forinttal csökkenne a hivatásos tűzoltók 2010-es évi támogatása; a jövedéki adó és az áfa emelése is megnehezíti a működést, ezért a pénzügyminiszterhez fordult a Magyar Tűzoltó Szövetség (MTSZ) elnöke.

feol.hu

Bende Péter vezérőrnagy, az MTSZ elnöke az MTI-nek pénteken azt mondta: az adójogszabályok változása miatt 1,4 milliárd forinttal csökkenne a támogatásuk,  emellett 350 milliót vonnának el hivatásos önkormányzati tűzoltóságoktól a köztestületi önkéntes tűzoltók javára.
A tűzoltó tábornok közölte: az üzemanyag jövedéki adójának 7 százalékos emelése és az 5 százalékpontos áfanövekedés olyan plusz terheket ró a tűzoltóságokra, hogy már akár a tavasz elején nem tudnak káresetekhez vonulni. A tűzoltó járművek évente mintegy kétmillió liter gázolajat fogyasztanak, a jövedéki adó emelésének éves kihatása meghaladja a 60 millió forintot.
A vezérőrnagy, aki Budapest tűzoltóparancsnoka is, megjegyezte: ha az önkormányzatok nem támogatnák a tűzoltóságokat, működésképtelenné válnának. Példaként említette, hogy a Fővárosi Önkormányzat évente 400 millió forinttal támogatja a főváros tűzoltóságát. Ha nem tenné, május végén vonulásképtelenek lennénk - jegyezte meg. 
Bende Péter szerint jelentős problémát jelent az is, hogy mivel a munkahelyi képzések ezentúl 25 százalékos adókulcs alá esnek, nem tudják megfelelően biztosítani a szükséges képzéseket.     Felhívta a figyelmet arra, hogy csak az adóemelésből fakadó többletkiadás egymilliárd forintot tesz ki, amivel a 2010. évi keretszám meghatározásánál sem a Pénzügyminisztérium, sem a tűzoltóságot felügyelő önkormányzati minisztérium nem számolt. Ezért csütörtökön Oszkó Péter pénzügyminiszterhez fordultak levélben. A tárcavezetőnél azt szeretnék elérni, hogy a jogszabályváltozás miatti többletkiadásukat és az önkéntes tűzoltók támogatását a költségvetés más forrásból biztosítsa.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!