Belföld

2009.07.30. 15:37

Komoly veszélyt jelenthet a kontroll nélkül végzett őssejtbeültetés

FMH - Az előzetes kutatások, kontrollcsoportok és állatkísérletek nélkül végzett eljárások veszélyeire hívta fel a figyelmet a most kirobbant őssejtügy kapcsán Dinnyés András, a Szent István Egyetem professzora, aki csütörtökön nyilatkozott az MTI-nek.

feol.hu

A szakember megjegyezte: a szigorú magyarországi szabályozás tiltja az embrionális őssejtek hazai kinyerését, behozatalát viszont kutatási célokra, a Humán Reprodukciós Bizottság szakmai véleményezése után engedélyezi. 
Ebben az esetben azonban nem erről van szó, mivel az abortált magzatokból szerzett sejtek nem embrionális őssejtek, tulajdonságaikban pedig közelebb állnak a köldökzsinórvérben található sejtekhez.  De - mint minden orvosi beavatkozás - ez is "szigorúan engedélyköteles" tevékenység Magyarországon - jegyezte meg. 
A kutatás, kísérletek és kontrollcsoportos vizsgálat nélkül végzett beavatkozások komoly veszélyeket rejthetnek: egy moszkvai klinikán az abortált magzatsejtekkel végzett kezelések hatására rákos daganat fejlődött ki a páciens szervezetében - hívta fel a figyelmet Dinnyés András.
Jelenleg folynak az első engedélyezett klinikai kísérletek a gerincvelő-szakadás gyógyítására az embrionális őssejtekből előállított gerincvelő sejtekkel Amerikában, de a nagyon ígéretes tudományos kutatások mellett világszerte vannak "tisztán haszonszerzésre törekvő, felelőtlen üzleti célú vállalkozások" is ezen terület perifériáján - emelte ki a szakértő.
Ezek visszaszorítására mindenhol tesznek lépéseket; Dinnyés András példaként említette, hogy miután áprilisban Kína törvényben tette büntethetővé a hasonló őssejtklinikák engedély nélküli orvosi beavatkozásait, "megváltozott ezen klinikák hírverése": például eltűntek honlapjaikról a csodálatos gyógyulást hirdető őssejtbeültetési hirdetések.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!