Belföld

2009.07.02. 10:28

Fidesz: nem eladók az állami tulajdonú kastélyok

Nem eladók a nemzeti kulturális örökség részét képező kastélyok - jelentette ki Bencsik János, a Fidesz országgyűlési képviselője csütörtökön azzal összefüggésben, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) kezdeményezte tíz állami tulajdonú kastély piaci hasznosítását.

feol.hu

A tíz kastély közül, amelyet vagyonkezelésbe adnának, nyolc olyan településen van, amely a Fertő tó, a Balaton, a Velencei-tó és a Tatai-tó közvetlen környezetében található; olyan területek szűk vonzáskörzetében, ahol várhatóan idegenforgalmi szórakoztató-központ, kaszinó fog épülni - mondta budapesti sajtótájékoztatóján a fideszes politikus, aki szerint ezek alapján a tíz kastély lajstromba vétele szándékosnak mondható.
Olyan kastélyokat kerestek ugyanis - folytatta -, amelyek hasznosítása, magántőke bevonásával, biztos megtérülést hozhat a vagyonkezelési joggal rendelkezők számára, "azoknak az üzlettársaknak, akiknek még a korábbiakban nem jutott nemzeti vagyonelem". A közösségi érdekeket figyelmen kívül hagyva az üzleti érdekeket helyezik előtérbe, hogy az egyébként más, szórakoztatóipari magánfejlesztéseket ezekkel a kastélyokkal még reprezentatívabbá tehessék - vélekedett Bencsik János.
Kifejtette: e kastélyoknak a felújítására, karbantartására az elmúlt években milliárdokat költöttek a költségvetésből, többségük jó állapotban van, múzeum működik bennük. Egy részük esetében pedig éppen Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök tett ígéretet 2006-ban arra, hogy a helyi közösségekkel összefogva, európai uniós forrásokat igénybe véve fogják felújítani, és kulturális célra hasznosítani - tette hozzá.
Tátrai Miklós MNV-vezérigazgató a Hiller István kulturális miniszternek címzett levelében az érintett kastélyokra vonatkozó, folyamatban lévő EU-s pályázatok felfüggesztését is kérte - jegyezte meg Bencsik János.
Szerinte az MSZP-kormány végleg leleplezi magát akkor, amikor válságkezelés címén csak azért marad a posztján, hogy a még meglévő nemzeti vagyont a lehető leghatékonyabban tudja privatizálni annak érdekében, hogy "a haverok és az üzlettársak jelentős nemzeti vagyonrészekhez juthassanak".
Hangsúlyozta: attól függetlenül, hogy a Fidesz a kastélyvagyonra nem hozott létre munkacsoportot - ahogyan a víz-, az erdő- és a földvagyon esetében -, erre a területre is figyelnek.
A politikus felhívta a vállalkozói körök figyelmét arra, hogy az "átmeneti kormány időszakában" semmilyen kétes privatizációs, vagyonkezelési szerződésbe ne menjenek vele, mert a kormányváltás után ezeket felül fogják vizsgálni, és helyreállítják az eredeti tulajdonosi rendet.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!