Belföld

2009.07.14. 15:28

Egészségügyi Minisztérium: a betegek biztonságban érezhetik magukat

A kórházaknak kifizetett pénz nem kevesebb az elmúlt hét hónapban, mint az előző év ugyanezen időszakában; ebben a helyzetben biztonságban érezhetik magukat a betegek - írta az Egészségügyi Minisztérium kedden az MTI-hez eljuttatott közleményében.

feol.hu

A kórházaknak kifizetett pénz nem kevesebb az elmúlt hét hónapban, mint az előző év ugyanezen időszakában; ebben a helyzetben biztonságban érezhetik magukat a betegek - írta az Egészségügyi Minisztérium kedden az MTI-hez eljuttatott közleményében.
 Az egészségügyi tárca arra reagált, hogy Nagy Kálmán, a KDNP szakpolitikusa keddi sajtótájékoztatóján azt mondta: ősz közepére összeomlik az egészségügyi ellátórendszer, mert az új finanszírozási rendszer miatt a kórházak nem lesznek képesek "talpon maradni".
A minisztérium sajtóosztálya által az MTI-hez eljuttatott közleményben az olvasható, hogy az előző év első hét hónapjában a kórházaknak és a járóbeteg ellátást végzőknek 322 milliárd 427 millió forintot fizetett ki az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, 2009 ugyanezen időszakában pedig ez az összeg 334 milliárd 454 millió forint volt.
A gazdasági világválság következményeként a kormány az Egészségbiztosítási Alap több mint 700 milliárd forintos összegéből 13,05 milliárd forintot zárolt. Egyúttal garanciát vállalt arra is, hogy bár csökkennek az alap járulékbevételei, a kormány a csökkenés összegével kiegészíti azt. Nem igaz viszont az a vádja, hogy a kórházaknak kifizetett pénz kevesebb lenne - írták.
Az Országgyűlés egészségügyi bizottságának ellenzéki tagjai "papagájként hajtogatják soros heti sajtótájékoztatójukon, hogy az új finanszírozási rendszer következtében összeomlik az ellátórendszer". Nagy Kálmán volt kedden "a soros papagáj", aki sok egyéb vád után a következtetést is levonta: a minisztériumnak nincs szakmai-tudományos koncepciója, és ebben csak egy politikai fordulat hozhat változást - írták.
A tárca közölte: valamennyi érintett szakmai és társadalmi szervezettel egyeztetett programja van.
Nagy Kálmán sajtótájékoztatóján azt mondta: Székely Tamás egészségügyi miniszter "papagájként hajtogatja", hogy több pénzt kapott az ellátórendszer, de a költségek "irreális" növekedése miatt ezen forrásoknak nincs jelentősége, és a kórházak az ország minden részéről arról számolnak be, hogy kevesebb finanszírozásban részesültek, ami - ahogy a politikus fogalmazott - már a minimumra sem elég.
Az egészségügy mély válságban van, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy sorra alakulnak a szakmai érdekvédelmi szervezetek - mondta.
Nagy Kálmán feltette a kérdést, hogy ilyen helyzetben hogyan érezhetik magukat biztonságban a betegek.
Kijelentette: az Egészségügyi Minisztériumnak nincs szakmai-tudományos koncepciója, és ebben csak egy politikai fordulat hozhat változást.
Schvarcz Tibor szocialista szakpolitikus kedden az MTI-nek a Nagy Kálmán sajtótájékoztatójára reagálva azt mondta, az MSZP azt szeretné, ha a Fidesz és a KDNP a kritikák helyett végre a nyilvánosság elé tárná a párt egészségügyi koncepcióját, hogy mit akarnak változtatni, és mennyi pénzt szánnának az ágazatnak.
Schvarcz Tibor a finanszírozást említve közölte: "feketén-fehéren" kimutatható, hogy több pénzt kaptak a kórházak, és a júliusi adó- és járulékváltozások kapcsán is plusz pénz maradhat az intézményeknél, hiszen a jogszabályváltozás miatt csökken az élő munkára rakódó járulékteher.
Az Országgyűlés egészségügyi bizottságának szocialista alelnöke egyben sajnálatosnak nevezte, hogy Nagy Kálmán - akinek jó a szakmai hírneve - is beáll azon politikusok mögé, akik papagájként csak az előre hozott választásokat sürgetik, és abban látják a változást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!