Belföld

2009.06.15. 02:52

Előrehozott választást követelt a Civil Összefogás Fórum

A Fidesz és a Jobbik nem egymás ellenségei, a nemzeti célok érdekében össze kell fogniuk - jelentette ki Fricz Tamás, a Civil Összefogás Fórum szóvivője az előre hozott választásokért meghirdetett vasárnapi fővárosi demonstráció végén, az Alkotmány utca és a Kossuth tér kereszteződésében mondott beszédében.

feol.hu

A félezernyi civil szervezetet tömörítő szerveződés az azonnali előre hozott választás kikényszerítéséért hirdetett megmozdulást vasárnap délutánra a Hősök terére, ahol mintegy másfél ezer ember vett részt, majd rendőri biztosítás mellett átvonultak a Kossuth térre, a Parlament közelébe, amelyet a rendőrség fémkordonokkal vett körbe, mögöttük rohamrendőrök álltak sorfalat.
A Civil Összefogás Fórum Utolsó figyelmeztetés címmel meghirdetett demonstrációja végén Fricz Tamás alapító szóvivő azt mondta: június 7-én, az európai parlamenti (EP) választásokon a szavazók 82 százaléka megvonta a bizalmat a Bajnai-kormánytól, ezért azonnali választásokat kell kiírni.
A politológus szerint történelmi lehetősége van a Fidesznek, hogy kétharmados többséggel alakíthasson kormányt, és a legnagyobb ellenzéki pártnak el kell fogadnia, hogy már két párt van a nemzeti oldalon. Hozzáfűzte: az "MSZP vetélytársának, a Jobbiknak" tudomásul kell vennie, hogy a Fidesz fog kormányt alakítani a következő választások után.
 "A Fidesz és a Jobbik, bár versenytársak, ám nem egymás ellenségei" - jelentette ki a szóvivő, hozzátéve, a nemzeti kormány megalakítása miatt össze kell fognia a két pártnak, ugyanis a "közös ellenségük a Bajnai-kormány".
Korábban a Hősök terén Tarlós István, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője az ott összegyűlt emberek előtt úgy fogalmazott: a megjelenő radikális erők inkább az MSZP-től, mint a Fidesz-KDNP-től hódítottak el szavazatokat az EP-választásokon, míg az SZDSZ 2 százalékos eredményével "a Munkáspárt riválisává" süllyedt.
A jobbikos, nemzeti színű és árpádsávos zászlókat lobogtatók egy veterán Csepel teherautó felvezetésével vonultak az Andrássy út - Bajcsy-Zsilinszky út - Alkotmány utca érintésével a Kossuth tér közelébe. A  tömegben a Gój és a Nemzeti motorosok is jelen voltak.
Vonulás közben a demonstrálók a "libatolvaj", "vesszen a kormány!", "elszámoltatást!" és a "börtönbe!" szavakat skandálták, a menet elején és végén haladó teherautóról zene szólt. Vonulás közben kisebb szóváltás alakult ki néhány tüntető és járókelő között, amelynek a rendőrök vetettek véget.
A szervezők szerint a demonstráción húszezren vettek részt.    

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!