Belföld

2009.06.24. 08:31

Balázs kikelt a pozsonyi parlament nyilatkozatában foglaltak miatt

FMH - Elfogadhatatlannak nevezte Balázs Péter külügyminiszter a pozsonyi parlamentnek a magyar-szlovák kapcsolatokat érintő, közelmúltban elfogadott nyilatkozatának egyes megállapításait; a tárca vezetője az MTI-nek szerdán arról is beszélt, furcsa, hogy a szlovák külügyminisztérium éppen az Európai Tanács múlt heti ülése előtt küldte el jegyzék kíséretében a nyilatkozatot az EU- és NATO-országok pozsonyi képviseleteinek.

feol.hu

A szlovák törvényhozás június 3-án tartott rendkívüli üléséről kiadott nyilatkozat olyan kitételeket tartalmazott, amelyek elfogadhatatlanok Magyarország számára. Különösen vonatkozik ez azokra a megállapításokra, amelyek szerint mély aggodalomra ad okot "a nacionalizmus, az antiszemitizmus és az idegengyűlölet szélsőséges megnövekedése a magyar társadalomban", illetve amely szerint "a Magyar Köztársaság néhány alkotmányos képviselőjének és politikusainak olcsó, demagóg és nacionalista felhívása aláássák a szlovákok és a magyarok békés együttélését" - közölte Balázs Péter.
Tény ezzel szemben - mutatott rá -, hogy a magyarországi szélsőséges erőktől elhatárolódott a magyar kormányfő, az államelnök, a törvényhozás elnöke, csakúgy, mint a parlamenti pártok vezetői. 
    
A tárca vezetője hozzátette: Magyarország még furcsábbnak tartja, hogy a szlovák külügyminisztérium éppen az Európai Tanács június 18-19-i ülése előtti napokban jegyzék kíséretében küldte el a nyilatkozatot az EU- és NATO- országok pozsonyi képviseleteinek. "Ezzel eltért azoktól a módszerektől, melyekről egy hónappal korábban a külügyminiszterek megegyeztek" - állapította meg.
Úgy fogalmazott: "ettől a kellemetlen incidenstől eltekintve, magyar részről valljuk és visszük tovább, hogy a kapcsolataink új szakaszát a kölcsönös tisztelet, a barátság és az egymás elfogadásán alapuló együttműködés hivatott jellemezni. Egymást nem azonosítjuk a politikai szélsőségesekkel, a megoldásra váró közös problémáinkat pedig közösen próbáljuk megoldani - a közvetlen párbeszéd révén." 
A szlovák parlament június 3-i ülésén elfogadott nyilatkozatában ítélte el Orbán Viktor Fidesz-elnök és más magyar politikusok "nacionalista kijelentéseit".
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!