Belföld

2009.06.05. 17:28

Az OKM szerint Kerpen Gábor csúsztat

FMH - Az elmúlt évben sem a finanszírozásban, sem a jogi szabályozás terén nem történtek olyan változások, amelyek hátrányosan érintették volna a pedagógusok élet- és munkakörülményeit - közölte az oktatási tárca a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) pénteki sajtótájékoztatóján elhangzottakra reagálva az MTI-vel.

feol.hu

Kerpen Gábor, a PDSZ elnöke a sajtótájékoztatón azt mondta, hogy nem volt sok ok az örömre a közoktatásban a legutóbbi pedagógusnap óta eltelt egy évben, a kormányzat a finanszírozásban és a jogi szabályozásban egyaránt elfogadhatatlanul viselkedik. Az érdekvédő a vasárnapi pedagógusnap előtt közölte: a pedagógusok túlterheltek, s a kormányzat olyan feladatokat ró rájuk, amelyek a meglévő pedagógiai eszközökkel nem megoldhatók.
    
A tárca erre reagálva kiemelte: az Új tudás - műveltség mindenkinek program elfogadását követően azok a tanárok, oktatók, akik többletmunkára hajlandók, jelentős bérkiegészítéshez juthatnak. Ezek a pótlékok a közszféra más ágazatai számára nem állnak rendelkezésre.
   
 Az oktatási tárca szerint a szakszervezeti vezető "finoman fogalmazva is csúsztat". Hozzátette: az oktatási kormányzat - és maga a miniszter is - számtalan fórumon, szóban és írásban egyaránt felhívta a társadalom és a társtárcák figyelmét arra, hogy a társadalmi egyenlőtlenségeket és feszültségeket kizárólag az oktatás eszközeivel megoldani nem lehet. Azok a gazdasági-társadalmi egyenlőtlenségek, amelyek az elmúlt évtizedekben kialakultak, kiéleződtek, csak társadalmi összefogással, az esélykülönbségek csökkentésével enyhíthetők.
       
 A munkaterheléssel kapcsolatos tárgyalások jelenleg is folynak a közoktatási szakterület és a szakszervezet képviselői között. A tárca képviselőinek azonban a mai napig nem sikerült megtudniuk, hogy a közös kutatásra a szakszervezet mekkora összeget szán - közölte az OKM.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!