Belföld

2009.06.18. 08:59

Ásványvíz folyhat a csapból is

Engedélyezte az ásványvíz megnevezés használatát két tatabányai vízakna vízére az ÁNTSZ Országos Gyógyhelyi és Gyógyfürdőügyi Főigazgatósága (OGYFI).

feol.hu

A város és térségének lakói így csapból isszák az ásványvizet, literenként 50 fillérért - mondta Zsidek Ferenc, az Északdunántúli Vízmű Zrt. (ÉDV Zrt.) felügyelő bizottságának önkormányzati tagja az MTI-nek.
Az ÉDV Zrt. palackozási célra történő, belső felhasználás miatt kérte a víz vizsgálatát – tájékoztatott az OGYFI vezető főtanácsosa.
Debreceni Lázár András közölte: nagyon jó minőségű vízről van szó, amely kálcium-magnézium-hidrogén-karbonátos jellegű, mérsékelt ásványi anyag tartalmú. Ez utóbbi azt jelenti, hogy 500 és 1000 milligramm/liter közé esik az ásványi anyag aránya. Magyarországon ennél magasabb értékek is elő szoktak fordulni.   
Az már az ÉDV Zrt. döntésén múlik, hogy a kútból mennyit pumpál a hálózatba, és mennyit kíván palackozni. Az OGYFI határozata júliusban válik jogerőssé – mondta a főtanácsos.  
Hozzátette: az ásványvíz esetében fontos követelmény, hogy alkalmas legyen a biológiai vízigény kielégítésére, azaz 2 liter elfogyasztása nem okozhat problémát.
Kreitner Krisztina, a vízmű sajtóreferense az MTI kérdésére elmondta: gondolkodnak egy palackozóüzem létesítésén, de még nincsenek konkrétumok. A víznek mindenesetre neve már van: Vértesi ásványvíznek keresztelték el.
Az OGYFI honlapja szerint eddig 193 kút vízét minősítették ásványvíznek az országban. Ebből - a legutóbbi, tatabányai minősítésen kívül - öt található Komárom-Esztergom megyében.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!