Belföld

2009.05.12. 19:37

Kiskunlacháza polgármestere kemény kézzel vetne véget az erőszaknak

Nóri meggyilkolása tavaly, s a nemrégiben történt, szintén kiskorú lány elleni támadás, illetve az utóbbi időszak erőszakos megnyilvánulásai miatt kemény kézre van szükség Kiskunlacházán - nyilatkozta kedden az MTI-nek Répás József polgármester. A tervezett lépések között szerepel egyebek mellett a Btk. módosításának kezdeményezése, illetve a többséget félelemben tartó csoportok távozásra bírása.

feol.hu

Répás József szerint többfrontos harcot kell indítani az erőszakos megnyilvánulások visszaszorítására. Az önkormányzat május 7-i rendkívüli ülésén megszavazta azt a határozatot, melynek értelmében a település vezetése 1-2 héten belül levelet küld az Országgyűlés elnökének és a frakcióvezetőknek, kérve a Btk. bizonyos pontjainak megváltoztatásához szükséges törvénymódosítás napirendre tűzését.
A polgármester elmondta: a kiskunlacháziak szerint a büntethetőség alsó korhatárát 14-ről 12 éves korra kellene csökkenteni, egyúttal szigorítani kellene a kiskorúakkal szemben erőszakoskodók büntetését. A testület kéri a tankötelezettségi korhatár 18-ról 16 éves kora történő csökkentését, illetve az úgynevezett kétszintű rendőrség létrehozásának engedélyezését is.
Répás József hozzátette: mint a település vezetője, felszólította a helyi romákat, hogy 30 napon belül hozzák létre saját képviseleti szervüket, s lépéseket tett a Kiskunlacháza oktatási intézményeiben lefektetett szmsz szigorítására is. Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy kitilthatnák az iskolából a társaikkal agresszívan viselkedő gyerekeket. A tervek között szerepel roma pedagógusok alkalmazása is - közölte a polgármester, aki minden tekintélyét latba kívánja vetni annak érdekében, hogy a helyi szórakozóhelyeken, illetve a közterületeken este 8 óra után 14 év alattiak csak szülői felügyelettel tartózkodhassanak.
A község lakóival a hétfői közmeghallgatáson egyeztetett szigorú szabályokra a polgármester szerint azért van szükség, mert "a huszonnegyedik órában" vagyunk. Hozzátette: felkérte a ráckevei rendőrséget a község rendjének folyamatos és fokozott ellenőrzésére, de egy, az önkormányzat és a rendőrség tagjaiból álló közbiztonsági fórum is felügyeli majd Kiskunlacháza biztonságát.
Répás József kijelentette: mindent megtesz azért, hogy akik képtelenek betartani a közösség szabályait, azok távozzanak a településről. Ha maguktól ezt nem teszik meg, felszólítja rá őket, de ha kell, a békés lakosságon keresztül gyakorol nyomást rájuk. A polgármester szerint elsősorban roma csoportokról és személyekről van szó. A tervezett intézkedéseket - bevezetésük előtt - jogi szempontból átvizsgáltatja, mert lehet, hogy egyik-másik aggályokat vet fel - tette hozzá.
Bozóki András politológus, szociológus, jogász a kiskunlacházi polgármester által kilátásba helyezett rendcsinálással kapcsolatban az MTI-nek azt mondta: még a bizonyítottan bűnt elkövető lakosokat sem lehet egy településről kitiltani, vagy távozásra bírni. Bármiféle ilyen irányú nyomásgyakorlás diszkriminatív, mint ahogy a Répás-féle lépések közül több is erősen súrolja az alkotmányos határokat.
A szakember szerint a polgármester, illetve a képviselő-testület - a térség parlamenti képviselőjén keresztül - az igazságügyi és rendészeti miniszterhez intézett interpellációval is élhetne, hiszen a kormánynak is érdeke, hogy a nagy visszhangot kiváltó gyermekgyilkosság helyszínén nyugalmat teremtsen.
Tavaly november 23-án ölte meg ismeretlen tettes a kiskunlacházi művelődési központban tartott diszkóból egyedül hazafelé tartó Nórit, akinek holttestére a közeli kiserdőben bukkantak rá. A rendőrség nagy erőkkel kezdte el a nyomozást, de a 11 millió forintos nyomravezetői díj ellenére sem sikerült eddig gyanúsítottat találni.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!