Belföld

2009.05.19. 11:48

A felsőoktatási törvény módosítását kezdeményezik szabad demokrata és szocialista képviselők

A felsőoktatási törvény módosításáról nyújtott be törvényjavaslatot több szabad demokrata és szocialista képviselő. Az indítványban többi között az államilag támogatott képzési idő módosítását kezdeményezik.

feol.hu

A javaslatot Magyar Bálint és Sándor Klára szabad demokrata, valamint Szabó Zoltán és Magda Sándor szocialista képviselők jegyzik.
A tervezet indoklása szerint megalapozott az igény, hogy módosítsák azt a szabályozást, miszerint a képzési időn túlfutó hallgató után a felsőoktatási intézmény még legfeljebb két félévig normatív támogatásban részesül.
Ezzel egyidejűleg váljon egyértelművé, hogy a megnevezett kivételektől eltekintve - ha a hallgató rendelkezik a megfelelő támogatási idővel - csak az adott képzési idő időtartamában biztosítható az állami támogatás az államilag támogatott képzésben - olvasható a javaslatban.
Rögzítenék, hogy az adott felsőfokú szakképzéshez, alap- és mesterképzéshez vagy doktori képzéshez rendelkezésre álló támogatási idő nem lehet hosszabb mint a képzési idő. Ha a hallgató a támogatási idő alatt nem tudja befejezni a tanulmányait azt költségtérítéses formában folytathatja.    
Kitérnek arra is, hogy a kreditredszerű képzésben meg kell különböztetni a képzési időt és a tanulmányi időt.
A tanulmányi idő a képzési időnél hosszabb, illetve rövidebb is lehet. A magyar felsőoktatási rendszerben a bolognai folyamathoz igazodóan az Európai Kreditátviteli Rendszer (ECTS) szabályai érvényesülnek. Ennek megfelelően rendelkezik a felsőoktatásról szóló törvénynek a tanulmányi kötelezettségekről szóló fejezete.
A törvény, ha a parlament elfogadja, szeptember 1-én lépne hatályba. Egy, a felsőoktatási törvény módosításáról szóló javaslatot éppen hétfőn fogadott el a parlament. Eszerint a felsőoktatási intézmények szenátusainak kétharmados támogatásával a rektorhelyettes, a főigazgató és a dékán megbízatását második alkalommal is meg lehet hosszabbítani.
A Fidesz szerint a felsőoktatási törvény módosítására tett szabad demokrata és szocialista javaslat a támogatott képzési idő megváltoztatásáról egy tíz évvel ezelőtti rendszerben esetleg működött volna, de ma a kreditrendszer idején nem - közölte Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke kedden az MTI-vel az indítványra reagálva.


MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!