Belföld

2009.04.24. 12:38

OÉT: a szakszervezetek ellenzik a táppénz 10 százalékos csökkentését

Budapest - A Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) szakszervezeti oldala azt követeli, hogy a kormány vonja vissza a táppénz és a baleseti táppénz 10 százalékpontos csökkentésének tervét - mondta Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke az OÉT pénteki plenáris ülésén Budapesten.

feol.hu

Pataky Péter kifejtette, elfogadhatatlannak tartják az intézkedés indoklását, miszerint a táppénz csökkentése a munkavégzés ösztönzését szolgálja. Hangsúlyozta: táppénz a munkavállaló keresőképtelensége esetén jár. A kétségkívül jelenlévő visszaéléseket nem a táppénz leszállításával, hanem a csalók kiszűrésével kell kezelni - húzta alá. Hozzátette, általában is fel kell számolni azt a "húsz éve tartó gyakorlatot", hogy a visszaélések tényéből kiindulva változtatnak meg általános adózási és más szabályokat.
    
Az MSZOSZ elnöke úgy vélte, hogy az áfakulcs emelkedése elviselhető, annak ellenére, hogy egyes családok helyzetét rontja. Emlékeztetett arra, hogy a feketegazdaságban termelődő jövedelmek megadóztatásának egyetlen hatásos eszköze a forgalmi adó. A 18 százalékos kedvezményes kulcs esetében ugyanakkor részben szűknek, részben nem jól irányzottnak találta a lefedett árukört. Az igazi segítség az lenne, ha a legrugalmatlanabb költségtényezőt jelentő háztartási energia bekerülne a kedvezményes körbe - húzta alá. Kitért arra is, hogy az 5 százalékpontos áfaemelés és a gázártámogatás kivezetése együttesen túl nagy mértékben növelné a gázárakat.
    
Pataky Péter a járulékok kérdésében úgy fogalmazott: nehezen viselnék el, ha a járulékkedvezmény tőkejövedelmemmé válna. Hangsúlyozta: az így megspórolt forrásnak Magyarországon, hazai vállalkozásoknál kell maradnia.
    
Rolek Ferenc
, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke a munkaadói oldal képviseletében azt javasolta, hogy a 25 százalékos áfakulcs átmeneti jellegét a törvény szövegében is rögzítsék.    
    
Katona Tamás, a Pénzügyminisztérium államtitkára elmondta, az áfaemelést a kormány is ideiglenesnek tartja, ám úgy vélte, ezt nem ajánlatos belefoglalni a törvénybe. A táppénz kérdésében kifejtette, hogy az ellenőrzés szigorítása és hatékonyabbá tétele fontos, ez azonban nemcsak a hatóságok részéről követel meg változásokat, hanem a munkaadók és munkavállalók tevékeny együttműködését is feltételezi.
    
Herczog László szociális és munkaügyi miniszter felszólalásában elismerte, hogy "szerencsétlen" a táppénz csökkentésének indoklása, azonban felhívta a figyelmet arra, hogy az intézkedés a teljes kiadáscsökkentő kormányprogram része, s így ennek összefüggésében kell vizsgálni.
    
Az OÉT következő plenáris ülését két hét múlva, május 8-án tartják.
(MTI)
 
 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!