Belföld

2009.04.28. 16:11

Megvan a pénz Magyarosi Árpád holttestének hazahozatalához

Megvan a szükséges pénz Magyarosi Árpád holttestének hazaszállításához, a Magyar Vöröskereszt már át is utalta az összeget a Bolíviában lelőtt férfi ügyét intéző ügyvédi irodának - mondta Harrach Gábor, a szervezet kommunikációs vezetője kedden az MTI-nek.

feol.hu

"Selymes Erik, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója a mai napon készpénzküldemény formájában eljuttatta a Magyarosi Árpád hazahozatalához szükséges pénzösszeget a procedúrát bonyolító bolíviai ügyvédi irodának" - mondta Harrach Gábor.
A Magyar Vöröskereszt az általa összegyűjtött adományokból és saját segélykeretéből fedezte a költségeket. A szervezet számlájára az ország minden részéből, valamint Erdélyből is érkeztek pénzösszegek. A marosvásárhelyi Bernády Alapítvány például ezer dollárral támogatta Magyarosi Árpád földi maradványainak Budapestre szállítását. Az elkövetkező napokban pedig az Ausztráliában élő magyar közösségektől érkeznek még felajánlások - tette hozzá.
Harrach Gábor kiemelte: a hét végéig folytatják a gyűjtést, hiszen a még hiányzó összeget a Magyar Vöröskereszt saját segélykeretéből előlegezte meg. A kommunikációs igazgató hozzátette: a szervezet köszöni az eddigi adományokat.
Az MTI kérdésére Harrach Gábor rámutatott: a holttest hazaszállításának időpontjáról később tájékoztatják a nyilvánosságot.
Az El Deber című bolíviai újság keddi internetes kiadása szerint Magyarosi Árpád Santa Cruzban lévő holttestét szerdán szállítják Budapestre Madridon keresztül. Ezt az elhunyt családjának ügyvédje, Juan Carlos Becerra erősítette meg a lapnak.
A bolíviai hatóságok április 16-án jelentették be, hogy felszámoltak egy "terrorista csoportot", amelynek tagjai szerintük meg akarták ölni Evo Morales elnököt. Kommandósok a helyi ellenzék fellegvárának számító Santa Cruz egyik szállodájában lelőtték a bolíviai születésű, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról származó, román állampolgár Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. Az akció során őrizetbe vették a magyar állampolgársággal rendelkező Tóásó Elődöt, valamint a bolíviai-horvát állampolgár Mario Tadicot.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!